Nu încape îndoială: soarele este sursă de sănătate şi de stare de bine. Multe persoane sunt nerăbdătoare să vină vara pentru că este anotimpul când se întâlnesc cel mai mult cu soarele.

În România există un oraş mai răfăţat decât toate celelalte, din acest punct de vedere. Amplasarea geografică a oraşului prahovean Câmpina face ca aici să fie cele mai multe zile cu soare. Strălucirea lui poate fi văzută  între 2.100 şi 2.200 de ore în fiecare an.

Nu este de mirare că oraşul a fost sursă de inspiraţie pentru Henri Coandă, cel care a proiectat o casă solara, dar şi pentru Nicolae Grigorescu, cel care s-a simţit inspirat de culorile orasului. Bogdan Petriceicu Hasdeu a ridicat aici Castelul Iulia Hasdeu,un templu dedicat fiicei sale, Iulia, care a murit la vârsta majoratului

Câmpina est atestată documentar la 8 ianuarie 1503, numele acesta figurând în registrele vigesimale ale negustorilor braşoveni care tranzitau Valea Prahovei, o zonă folosită drept drum comercial, constituind încă din secolul al XIV-lea o cale de comunicaţie între provinciile româneşti, Transilvania şi Muntenia.

Încă din secolul al XVIII-lea, era recunoscută ca staţiune climaterică, cu deosebire pentru „cei slabi de piept”. Colinele din jur, sunt îmbrăcate cu îmbelşugate fâneţuri, adevărate covoare verzi, presărate cu flori mirositoare. În oraş, ca şi în jur, nuci seculari, dădeau o umbră liniştită şi impunătoare, care ademenea la povestit şi odihnă.

sursa stirilekanald.ro/ Primăria Câmpina

sursă foto Primăria Câmpina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *