logo
RNTV Live

Îți iei din somn pentru a fi mai productiv? Află cum câteva ore în lipsa îți afectează sănătatea

shutterstock_1427499956-min-1080×675
Constantin Corina

Deși prin deprivarea de somn credem că reușim să ieșim pe plus cu productivitatea problemele de somn constituie o „epidemie globală care amenință sănătatea și calitatea vieții pentru până la 45% din populația lumii”, potrivit statisticilor Zilei Mondiale a Somnului.

Un studiu recent a sugerat că, chiar și în cazul persoanelor mai tinere, nu este garantată recuperarea completă. Treisprezece participanți în vârstă de 20 de ani, care au avut un deficit de somn de 30% timp de 10 nopți, nu au reușit să-și recupereze în totalitate funcțiile cognitive după șapte nopți de somn nelimitat pentru a compensa.

„Acesta este un studiu bine realizat, deși mic, cu măsuri multiple pentru a examina impactul privării parțiale de somn – în principal examinând durata somnului folosind actigrafia încheieturii mâinii, modificările EEG și performanța cognitivă”, a spus dr. Bhanu Prakash Kolla, specialist în medicina somnului în Centrul pentru Medicina Somnului de la Clinica Mayo din Rochester.

Concluzia studiului indică faptul că aspecte precum memoria și viteza de procesare mentală nu vor fi restabilite la fel de rapid pe cât s-ar fi crezut inițial.

De asemenea, s-a observat că persoanele care dorm mai puțin de șase ore pe noapte timp de două săptămâni, și care sunt de părere că se descurcă bine, au avut aceeași performanță slabă la testele cognitive și de reflexe ca și persoanele care au fost total privați de somn timp de două săptămâni.

Orele de somn

A fi treaz doar 18 ore îți poate afecta capacitatea de a conduce la fel de rău ca și când ai avea o concentrație de alcool în sânge de 0,05%, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Omiteți 24 de ore de somn și veți ajunge în curând la 0,10% – cu mult peste limita legală de conducere din SUA de 0,08%.

Un studiu din 2017 a constatat că adulții sănătoși de vârstă mijlocie care au dormit prost doar o noapte au produs o abundență de proteină beta-amiloid, responsabilă pentru plăcile caracteristice bolii Alzheimer.

Conform unui alt studiu publicat în iunie, adulții mai în vârstă care întâmpină dificultăți semnificative în a adormi și se confruntă cu treziri nocturne frecvente prezintă un risc mai mare de a dezvolta demență sau de a muri prematur din orice cauză.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor