Sursă foto: PRO TV

În contextul Războiului din Ucraina, Islanda a luat o decizie istorică prin închiderea Ambasadei sale din Moscova, devenind astfel prima țară europeană care a adoptat o astfel de măsură. Această hotărâre a fost anunțată marți și vine ca urmare a estimărilor ministrului islandez de Externe, Thórdís Gylfadóttir, care la începutul lunii iunie a afirmat că „situația actuală” nu permite reprezentanței diplomatice mici să continue activitatea în Rusia. Cu toate acestea, oficialii din Reykjavik au subliniat că închiderea ambasadei nu înseamnă o rupere a relațiilor diplomatice cu Rusia.

Islanda, o mică țară nordică cu o populație de aproximativ 375.000 de locuitori, a devenit astfel prima țară europeană care a luat o astfel de măsură în contextul conflictului din Ucraina. În comunicatul de presă emis marți, diplomația islandeză a subliniat că, în momentul în care condițiile vor permite, ambasada va fi redeschisă la Moscova, acordând prioritate reluării activităților diplomatice în Rusia.

Începând de acum, Ministerul Afacerilor Externe de la Reykjavik va asigura reprezentarea Islandei în Rusia, în locul ambasadei închise.

Ambasada Islandei la Moscova a existat încă din 1944, cu o scurtă întrerupere între 1951 și 1953. Aceasta a avut un simbolism important în timpul Războiului Rece, găzduind un summit în 1986 între președintele american Ronald Reagan și liderul sovietic Mihail Gorbaciov, reprezentând astfel un punct de întâlnire între Est și Vest. Cu toate acestea, evoluțiile actuale din regiune au determinat Islanda să ia această decizie, iar Rusia a denunțat-o anterior drept o „acțiune antirusă”, amenințând cu eventuale consecințe asupra relațiilor bilaterale viitoare.

Sursă: stiripesurse

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *