logo
RNTV Live

Iranul, suspectat că pregătește o armă nucleară

62071797
Ștefan Petre

În presa internațională au apărut informaţii că în Iran s-ar fi reuşit îmbogăţirea uraniului la un nivel de 84%. Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a anunţat, duminică seară, că discută cu oficialii statului, relatează AFP, citată în România de News.ro și G4Media.

Potrivit Bloomberg, care citează două surse diplomatice, inspectori specializați în domeniu au descoperit uraniu îmbogăţit la un nivel apropiat de cel necesar pentru o armă nucleară. Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, „discută cu Iranul despre rezultatele recentelor activităţi de verificare”, a precizat agenţia pe Twitter.

„Inspectorii trebuie să stabilească dacă Iranul a intenţionat îmbogăţirea uraniului la nivelul respectiv sau acumularea a fost una neintenţionată”, ca urmare a unor probleme tehnice, notează publicația citată.

Nivelul de îmbogăţire a uraniului depăşeşte cu mult nivelul de 3,67% – stabilit prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, încheiat de Republica islamică cu marile puteri – şi se apropie de nivelul de 90% al îmbogăţirii uraniului, necesar în vederea producerii unei bombe atomice, scrie G4Media.

Negocieri în vederea unei revigorări a Acordului de la Viena, lansate în aprilie 2021, se află într-un punct mort, în contextul unor tensiuni tot mai mari între Iran şi marile puteri din Occident.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor