În vara anului precedent, DSP (Direcția de Sănătate Publică) județeană din Timiș a informat că Timișoara va găzdui un nou institut oncologic regional, care va fi construit prin consolidarea, reconfigurarea și extinderea unei clădiri preexistente.
Recent, Ministerul Sănătății a detaliat planurile finale: viitoarea construcție a institutului va dispune de 250 de paturi și proiectul se estimează la 1,15 miliarde de lei (echivalentul a aproximativ 232 de milioane de euro), ceea ce îl plasează drept cea mai mare investiție realizată până acum în sectorul medical public din Timișoara. Acest proiect va fi finanțat prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Guvernul a dat undă verde, vineri, pentru demararea licitației de execuție.
Prin urmare, Executivul a aprobat o hotărâre pentru reevaluarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții intitulat „Institutul Regional de Oncologie Timișoara”. Această măsură este necesară în conformitate cu legislația, deoarece aceasta impune revizuirea indicatorilor tehnico-economici dacă valoarea unui proiect de investiții publice crește cu mai mult de 100 de milioane de lei.
În 2015, un act normativ aprobat de guvern (HG nr. 804/2015) a confirmat indicatorii tehnico-economici ai „Institutului Regional de Oncologie Timișoara”, estimându-se atunci că valoarea totală a proiectului ar fi de doar 511,6 milioane lei.
Explicația pentru creșterea semnificativă a valorii investiției în comparație cu cea din 2015 este legată de majorarea costurilor pentru materialele de construcție, echipamentele, dotările, utilajele, precum și a altor factori, inclusiv crizele globale din domeniul materiilor prime și construcțiilor, pe fondul pandemiei COVID-19 și al conflictelor din regiunea de frontieră a României.
În conformitate cu documentul, Institutul Regional de Oncologie Timișoara reprezintă un obiectiv deosebit de important, având în vedere că bolile oncologice se situează pe locul al doilea în topul cauzelor de deces din România, după bolile cardiovasculare.
Un aspect important de subliniat este faptul că județul Timiș are una dintre cele mai ridicate rate de afecțiuni oncologice din țară, dar cu toate acestea, Timișoara se află mult în urma altor centre universitare în ceea ce privește tratamentul bolilor oncologice. În București, Cluj și Iași există institute de oncologie cu peste 400 de paturi pe unitate, dotări și resurse mult mai bogate decât cele alocate pentru Timișoara, potrivit informațiilor din nota de fundamentare.
Noul institut medical, care va acoperi întreaga regiune de Vest, va dispune de 250 de paturi, din care 121 pentru spitalizare medicală, 55 pentru chirurgie oncologică, 24 pentru secția de anestezie-terapie intensivă (ATI), 35 pentru spitalizare de zi și 15 paturi pentru chirurgia de zi.
Institutul va include și un ambulatoriu integrat cu 26 de cabinete medicale, pentru fiecare subspecialitate, precum și săli de tratament.
Proiectul de construcție a Institutului Regional de Oncologie din Timișoara a fost inclus pe lista celor 27 de spitale publice care vor beneficia de construcții sau modernizări cu finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Această listă a fost propusă de Ministerul Sănătății în urma unui proces de evaluare care a inclus inițial 46 de obiective. Valoarea totală a proiectelor este de 2,2 miliarde euro.
Planul alese prevede consolidarea, remodelarea și extinderea clădirii preexistente de pe Calea Torontalului din Timișoara. Înainte de pandemie, județul Timiș raporta aproximativ 15.000 de pacienți cu afecțiuni oncologice, cu aproximativ 2.300 de cazuri noi în fiecare an.
În prezent, secțiile de oncologie din sistemul medical public din Timișoara sunt găzduite în clădiri nepotrivite și cu o capacitate insuficientă, cu toate că acestea trebuie să deservească pacienți din întreaga regiune vestică a țării.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.