Intrată în atenția publicului larg din județ după ce a câștigat titlul de „Cel mai activ tânăr profesor implicat în activități non-formale – preuniversitar”, Silvia-Cristina Filoneanu este profesor de limba engleză la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din Ploiești, consilier NLP în dezvoltarea personală, consilier vocațional, creator al clubului Wild Ink Creative Writing Club și coordonator și autor al cărții „Where Wildflowers Grow”.

În interviul acordat în exclusivitate pentru Republika News, aceasta atinge mai multe subiecte interesante. Veți găsi mai jos:

  • detalii despre Wild Ink Creative Writing Club, proiectul de suflet al profesoarei, alături de care a reușit chiar să lanseze o carte, să publice reviste și să organizeze spectacole caritabile
  • o adevărată pledoarie pentru empatie, comunicare și solidaritate și în același timp un îndemn la înțelegere, prin numeroase principii sănătoase în relația profesor-elev și, așa cum chiar prof. Cristina Filoneanu spune, „pasiune și dragoste”
  • o persoană deosebit de implicată și totuși modestă, surprinzătoare prin simplitatea ei și frumusețea cuvintelor, care susține că premiul primit „aparține tuturor membrilor clubului” și că și-a dorit să fie profesor și să lucreze în domeniul psihologiei încă din copilărie


Cum ați fost nominalizată la Gala Tineretului Prahovean? Cum ați reacționat când ați aflat că ați câștigat premiul?

Ca profesor, nu te aștepți să câștigi vreodată vreun premiu pentru implicarea și dragostea pe care le pui în munca ta. Nominalizarea a fost una dintre cele mai mari și mai frumoase surprize din viața mea. În spatele ei au fost, desigur, membrii clubului Wild Ink, mai ales că unii dintre ei sunt și membri ai Consiliului Școlar al Elevilor CNILC. De aceea, eu am simțit că am câștigat doar prin faptul că oamenii pe care am ajuns să îi iubesc foarte mult s-au gândit la mine și au făcut nominalizările.


Când mi-am auzit numele la microfon în seara de 4 februarie și am auzit strigătele copiilor din sală a fost mai mult decât aș fi îndrăznit să îmi imaginez vreodată. Recunosc că încă învăț să mă bucur (sună a ceva ce ar trebui să fie simplu, însă nu e întotdeauna) și mi se pare ireal de frumos tot ce se întâmplă. Sunt foarte recunoscătoare faptului că sunt apreciată pentru ceva ce fac cu pasiune și cu iubire.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră Wild Ink? De unde a pornit totul?

Wild Ink este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții mele, deoarece corespunde cu o parte foarte vie și foarte pură, naturală a sufletului meu. Este mult mai mult decât un proiect sau o activitate de sâmbătă, este un loc unde îmi dau voie să fiu autentică, imaginativă și sensibilă, iar asta mă ajută să creez suficient spațiu și pentru autenticitatea, talentul și vulnerabilitatea celorlalți membri.


Întotdeauna am fost atrasă de tot ce presupune comunicare și exprimare într-un mod artistic, de muzică, arte vizuale, plastice, în special de artele literare. Scrisul face parte din viața mea de multă vreme, însă niciodată nu am avut curajul să cred că, poate, cuvintele scrise de mine ar putea să ajungă la inima cuiva. În pandemie, când tot ce puteam face era să stăm acasă, am început să fac foarte multe cursuri de scriere creativă și, punând în practică toate tehnicile propuse de mari scriitori ai timpurilor noastre, am realizat cât de benefice îmi sunt atât pentru modul cum mă exprim în scris, cât și pentru dezvoltarea mea personală. Așa că am decis să îi învăț și pe copiii cu care lucram o parte dintre acele tehnici.


Spre surpriza mea, erau destul de mulți copii cărora le făceau plăcere astfel de activități, și așa am decis să înființez un club de scriere creativă online. Clubul se numea atunci, în 2020, Little Writers și cuprindea un număr (mic) de aproximativ 15 persoane. Tot în 2020 am organizat primul concurs online de scriere creativă, care s-a numit “A Sparkle of Christmas Magic”, la care au participat aproximativ 50 de elevi. Toate creațiile lor au fost publicate în prima revistă a clubului, în decembrie 2020.

Cum s-a făcut trecerea de la Little Writers la Wild Ink?

În 2022, în luna februarie, când a devenit clar că învățământul va reveni în format fizic, împreună cu o parte din membrii Little Writers, am început înscrierile pentru Wild Ink Creative Writing Club, dedicat în special elevilor de liceu, pasionați de scris.

Prima grupă a avut 27 de membri activi, care au devenit și autori, iar în prezent clubul are 55 de membri. Atelierele au loc sâmbăta, în cadrul Colegiului Național „I. L. Caragiale” din Ploiești.

Am decis să schimbăm numele din Little Writers în Wild Ink, deoarece ne doream să fie ceva diferit, neconvențional, liber, ne doream să creăm un loc unde naturalețea, unicitatea, talentul, libertatea în gândire și exprimare, imaginația se îmbină cu valori profund umane precum dragostea, compasiunea, integritatea, conexiunea umană, pacea, creșterea și respectul reciproc. Privind în urma, observ că dorința ne-a fost îndeplinită, iar tinerii Wild Ink ilustrează perfect calitățile enumerate mai sus.

Cum credeți că ați reușit să schimbați comunitatea ploieșteană în bine?

Nu știu dacă și cum am reușit să schimb comunitatea, nici nu cred că am avut vreodată intenția conștientă de a face asta, însă simt că aceste ateliere au un efect benefic asupra tuturor membrilor. Nu doar că reușim să ne exprimăm liber, să creăm, să ne inspirăm reciproc, dar s-au creat relații foarte strânse între noi, prietenii adevărate, aș putea spune, bazate pe onestitate, sprijin reciproc, compasiune, empatie si iubire.


De fapt, intenția cu care am început acest club a fost aceea de a crea un loc de siguranță și acceptare necondiționată pentru adolescenți, unde să se poată exprima pe sine și toate trăirile lor specifice acestei perioade de creștere din viața lor, un loc unde să se simtă… simțiți, văzuți, auziți și valorizați pentru talentele lor artistice. Așadar, majoritatea exercițiilor pe care le propun în cadrul atelierelor sunt despre ei, în primul rând, despre lumea lor interioară și despre imaginație și libertatea gândirii.

Care e cel mai mare proiect/cea mai mare realizare de pana acum?

Wild Ink Creative Writing Club a avut foarte multe reușite importante în doar un an de la înființare și aș putea enumera: scrierea, publicarea și lansarea cărții „Where Wildflowers Grow”, pe 10 august 2022 la Librăria „Cărturești” (AFI Ploiești), numeroasele apariții în presă ale membrilor, susținerea unor spectacole caritabile în colaborare cu Asociația ROZ pe 7 și 9 decembrie, la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale”, Librăria „Cărturești” și live pe social media, în urma cărora au reușit să strângă 4000 de lei, publicarea unei reviste cu ocazia Târgului de Crăciun și a celui mai recent e-book, și bineînțeles acordarea premiului de la Gala Tineretului.

Deși eu am fost persoana căreia i s-a înmânat acest premiu și sunt onorată, consider că el aparține tuturor membrilor clubului, deoarece toate aceste reușite au fost posibile doar cu implicarea, munca și talentul tuturor.
Pentru mine, personal, cea mai mare reușită și bucurie este să văd cât de mult le place copiilor această activitate, să îi văd dezvoltându-se atât pe plan creativ-artistic, cât și personal. Nu pot exprima cât sunt de fericită atunci când îi văd crescând și evoluând.

De unde a venit ideea lansării de carte? Cine v-a ajutat și cum ați reușit să o puneți în practică?

Ideea lansării a venit în cadrul atelierelor, a fost unul dintre acele momente magice când grupul devine unitar și ideile curg ca un fluviu de creativitate. Am primit foarte mult ajutor din partea librăriei „Cărturești” și a lui Andi Enache. Le mulțumim pe această cale.


Cum ați reușit să organizați spectacolele caritabile?

Organizarea spectacolelor a presupus un efort foarte mare din partea tuturor celor implicați. Atât scrierea textelor, cât și susținerea lor pe scenă au cerut de la noi foarte mult timp și străduință. De partea tehnică (de transmisie live) s-a ocupat soțul meu, Mihai Filoneanu, despre care pot spune că face parte și el parte din club, prin tot ajutorul pe care ni-l acordă pe partea tehnică.
Desigur, am fost susținuți de către membrii Asociației ROZ, direcțiunea colegiului și librăria „Cărturești”.

De unde au pornit pasiunile dumneavoastră cele mai mari, și anume scrierea creativă și dezvoltarea personală/psihologia?

Așa cum am spus, scrisul și artele au fost întotdeauna modul meu preferat de exprimare, să fiu profesoară mi-am dorit de la vârsta de 8 ani, iar psihologia m-a fascinat încă din adolescență. Deși citeam foarte mult despre aceste pasiuni, curajul de a le pune în practică și de a le împărtăși cu alți oameni a venit abia după ce am trecut printr-un proces de vindecare personală. Desigur, genul ăsta de proces durează toata viața, însă vindecarea trecutului mi-a schimbat prezentul și viitorul, iar pentru asta îi voi rămâne mereu recunoscătoare Claudiei Iordache.

Ce simțiți privind în urmă și văzând atâtea lucruri frumoase?

Simt foarte multă împlinire, sens și iubire față de tot ce înseamnă Wild Ink Creative Club și membrii lui. Sunt recunoscătoare că lucrurile s-au întâmplat așa, că acești tineri au venit în viața mea și ne-am schimbat și inspirat reciproc. Mă simt mult mai încrezătoare și mai puternică în prezența lor, am învățat să am curaj și să perseverez în ciuda oricăror obstacole și să mă bucur de procesul de creație indiferent de rezultat. Poate sună clișeic, însă Wild Ink pentru mine este așa cum este oceanul pentru val.

Material video de la Antena 3 CNN, dedicat lansării de carte de la Wild Ink Creative Writing Club

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *