logo
RNTV Live

Inteligența artificială îți recunoaște parola după sunetul tastelor 

securitate
Constantin Corina

O nouă problemă în domeniul tehnologiei privind securitatea. Cercetătorii britanici au creat o inteligență artificială capabilă să găsească parole datorită sunetelor produse de tastatura. 

Institutul de Inginerie Electrica și Electronica din Marea Britanie arata printr-un studiu că este posibil să afle o parolă doar prin sunetul emis de tastele unui computer, conform Alephnews.

Trei cercetători de la universitățile britanice Durham, Surrey și Royal Holloway din Londra au publicat acest studiu ca parte a atelierelor de lucru ale Simpozionului european privind securitatea și confidențialitatea, conform Le Figaro.

Studiu

Cercetătorii au înregistrat mai întâi cele 36 de taste ale unui MacBook Pro 2021. Fiecare număr, literă și semn a fost înregistrat de 25 de ori la rând cu degete diferite și presiune variabilă. Sunetele au fost preluate de un smartphone așezat lângă computer și, de asemenea, printr-un apel Zoom. După acest pas, înregistrările formate au fost introduse în algoritmul programului. 

Rezultatele au fost surprinzătoare, programul a reusit să recunoască tasta potrivită în 95% din cazuri pentru sunetul preluat în timpul unui apel telefonic. Pentru o înregistrare audio realizată în timpul unei videoconferințe Zoom, inteligența artificială identifică cheia în 93% din cazuri. Chiar daca se folosesc si fraze complexe, AI reușește să le identifice perfect în nouă cazuri din zece.

Acestia au spus că obiectivul principal este de a avertiza oamenii asupra riscurilor atacurilor cibernetice în locurile publice deoarece pentru ei, instrumentele de videoconferință precum Zoom, smartphone-urile, camerele web și dispozitivele conectate cu microfoane încorporate sunt amenințări de luat în considerare.

Oamenii de știință recomandă parole biometrice cu amprente sau recunoaștere facială, utilizarea majusculelor în parole( activarea tastei Shift de pe o tastatură este greu de detectat într-o înregistrare). De asemenea, alegerea unor sisteme de verificare în doi pași, combinând o parolă și trimiterea unui al doilea cod temporar prin telefon, SMS sau e-mail este si mai sigura.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor