Sursă foto: Viața Medicală

Oamenii de știință de la Institutul Scripps Research din California au dezvoltat un nou sistem de învățare automată care are ca scop monitorizarea evoluției virusurilor ce pot provoca epidemii. Experții afirmă că această tehnologie ar fi avut capacitatea de a prezice apariția „variantelor îngrijorătoare” (COV-2) ale SARS-CoV-2 înainte ca acestea să fie oficial desemnate de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Folosind inteligența artificială (AI), sistemul dezvoltat a fost conceput ca un „sistem de avertizare timpurie” în caz de pandemie. Prin analiza datelor pandemiei de Covid-19 cu ajutorul acestei aplicații bazate pe inteligența artificială, cercetătorii au observat că acest sistem ar fi putut detecta „variantele îngrijorătoare” înainte ca acestea să fie oficial recunoscute de către OMS.

Echipa de cercetători consideră că această tehnologie are potențialul de a identifica potențiale pandemii virale în stadii incipiente, înainte ca acestea să devină crize mondiale. Sistemul de învățare automată dezvoltat poate urmări evoluția complexă a tulpinilor epidemice și să prezică apariția unor variante virale care ar putea reprezenta o amenințare pentru publicul larg.

William Balch, profesor în cadrul departamentului de medicină moleculară de la Scripps Research: „Există reguli de evoluție a tulpinilor pandemice ale virusurilor pe care nu le-am înțeles, dar care pot fi descoperite și folosite de către organizațiile private și de sănătate publică pentru a acționa, prin această abordare fără precedent de învățare automată.”

Cercetătorii au creat un software de învățare automată, bazat pe o tehnică denumită covarianță spațială bazată pe procese gaussiene. Acest software a fost utilizat pentru a corela trei seturi de date înregistrate pe parcursul pandemiei: secvențele genetice ale variantelor SARS-CoV-2 găsite la persoane infectate din întreaga lume, frecvența acestor variante și rata globală de mortalitate a Covid-19.

Sistemul poate utiliza atât date din registre publice disponibile, cât și date genetice nou descoperite. Prin intermediul acestui software, cercetătorii au putut monitoriza modificările genetice care apar în variantele SARS-CoV-2 la nivel global – acesta fiind virusul responsabil de declanșarea Covid-19. Rezultatele studiului, publicat în revista Cell Patterns, oferă indicii importante cu privire la evoluția acestor variante și impactul lor la nivel mondial.

Un nou sistem de învățare automată al cercetătorilor de la Scripps Research urmărește modul în care evoluează tulpinile epidemice ale virusurilor. Această tehnologie ar fi putut prezice apariția „variantelor îngrijorătoare” ale SARS-CoV-2 înainte de desemnarea lor oficială de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Credit: Grafic realizat cu ajutorul BioRender.com

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *