Uniunea Salvați România (USR) atrage atenția asupra întârzierilor Guvernului în privința investițiilor esențiale din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care vizează probleme reale ale românilor, cum ar fi prevenirea cancerului, digitalizarea, combaterea abandonului școlar și asigurarea autobuzelor pentru elevi.

Potrivit unui comunicat de presă transmis duminică, USR susține că, în mijlocul anului 2023, Guvernul nu a reușit să respecte termenele de finalizare pentru 30 dintre cele 49 de obiective pe care trebuia să le îndeplinească în acest an. Doar trei obiective din 13 au fost realizate până în prezent, în timp ce la finalul lunii martie nu era îndeplinit niciunul.

Pe lângă reformele majore precum noua Lege a Pensiilor și noua Lege a Salarizării, modificarea Codului Fiscal și noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, care au fost subiecte vizibile legate de PNRR în ultimele luni, Guvernul PSD-PNL ratează și alte reforme și investiții pentru care nu există motive reale de întârziere. Aceste investiții sunt în general prioritare pentru orice guvern responsabil și ar fi trebuit realizate prompt.

Conform USR, cel puțin 60 de instituții de sănătate publică, printre care direcțiile de sănătate publică, institutele de sănătate publică, Agenția Națională a Medicamentului, Școala Națională de Sănătate Publică și Management și Ministerul Sănătății, trebuiau să fie digitalizate în urma unor contracte semnate de Ministerul Sănătății. Totodată, Ministerul Sănătății ar fi trebuit să achiziționeze și să doteze cu aparatură zece unități medicale pentru screeningul cancerului mamar și de col uterin. Caravanele medicale urmau să fie utilizate în zonele cu acces limitat la servicii medicale specializate, iar 3.000 de cabinete ale medicilor de familie trebuiau să semneze contracte pentru a fi dotate sau renovate.

USR mai menționează că și 1.000 de școli ar fi trebuit să semneze contracte pentru a primi granturi destinate combaterii abandonului școlar, în timp ce 3.200 de microbuze electrice ar fi trebuit achiziționate pentru transportul elevilor din localitățile izolate, în special în zonele rurale, conform raportului de monitorizare a implementării PNRR.

Aceste investiții nerealizate nu doar că întârzie obținerea fondurilor din PNRR, ci și pun în pericol scopul principal al acestui Plan de țară: modernizarea României. USR susține că acestea sunt soluțiile necesare pentru problemele reale ale României, de care țara are nevoie urgentă. În urma întârzierilor nejustificate, România se află în continuare în urma programului de obținere a finanțării de la Bruxelles. În acest an, era planificată depunerea și aprobarea a două cereri de plată, iar dacă măcar una dintre ele va fi depusă cu succes, se poate considera un pas înainte, a declarat Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, citat în comunicatul de presă al partidului.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *