Într-un interviu publicat duminică, președintele sirian Bashar al-Assad a afirmat că Siria a avut întâlniri sporadice cu Washingtonul, într-o încercare de a ieși din izolare, conform informațiilor furnizate de AFP și reluată de Agerpres.
Statele Unite au fost printre primii care au întrerupt legăturile cu preşedintele sirian din cauza reprimării protestelor pro-democraţie din 2011, care au declanşat un război civil. Multe ţări occidentale şi arabe au rupt, de asemenea, relaţiile cu regimul de la Damasc. În 2023, însă, preşedintele Bashar al-Assad a iniţiat o apropiere de mai multe ţări arabe, consacrată prin revenirea Siriei în Liga Arabă.
Scopul lui al-Aassad
Preşedintele sirian a urmărit, în special, să se apropie de bogatele monarhii din Golf, aliate ale Statelor Unite, pentru a le implica în finanţarea reconstrucţiei ţării.
„În prezent, America ocupă ilegal o parte din pământurile noastre,… dar ne întâlnim cu ei din când în când, deşi aceste întâlniri nu duc la nimic”, a spus Assad într-un interviu cu un oficial din regiunea separatistă georgiană Abhazia publicat de agenţia oficială de ştiri siriană Sana.”Există întotdeauna speranţă: chiar dacă ştim că nu vor fi rezultate, trebuie să încercăm”, a adăugat el, ca răspuns la o întrebare privind posibilitatea restabilirii legăturilor cu ţările occidentale.
Sancțiunile SUA
De la începutul războiului în 2011, Statele Unite au impus Siriei o serie de sancţiuni, deja un stat paria în Occident sub conducerea lui Hafez al-Assad, tatăl actualului preşedinte. O lege americană care a intrat în vigoare în 2020 urmăreşte să prevină normalizarea comerţului cu Siria până când regimul de la Damasc nu va da socoteală pentru atrocităţile comise de oficialii sirieni. Această lege este însoţită de sancţiuni împotriva mai multor persoane din anturajul preşedintelui sirian.
Washingtonul este, de asemenea, în dezacord cu Damascul în privinţa sprijinului american pentru autorităţile kurde semi-autonome din nord-estul Siriei, care conduc lupta împotriva grupării Stat Islamic cu sprijinul unei coaliţii internaţionale conduse de SUA. Damascul acuză autorităţile kurde de separatism şi trădare.
În 2022, preşedintele american Joe Biden a acuzat Siria că l-a reţinut pe jurnalistul american Austin Tice, răpit în 2012 la Damasc, cerând guvernului sirian să contribuie la eliberarea sa. Damascul a negat că l-ar fi reţinut.
Părerea lui al-Assad privind Ucraina
Președintele Siriei, Bashar al-Assad, într-un interviu acordat programului „Majoritatea globală” de la postul de televiziune „Pervîi Kanal” (1TV), și-a exprimat convingerea că Rusia va câștiga în urma conflictului din Ucraina și „va uni din nou popoarele frățești”