Secțiile Unite ale Instanței Supreme au decis marți seara să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la Legea fugarilor, conform unor surse oficiale citate de G4Media.ro. Din cei 102 de judecători în funcție la Înalta Curte de Casație și Justiție, 88 au participat la vot, dintre care 80 au fost în favoarea sesizării, iar 8 împotrivă.
Judecătoarea Corina Corbu, șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), a convocat Secțiile Unite ale Instanței Supreme la ora 20:00 marți seară pentru a discuta posibilitatea sesizării Curții Constituționale în legătură cu Legea fugarilor. Această lege prevede o majorare cu 3 ani a pedepselor pentru cei condamnați care nu se prezintă la poliție în termen de 7 zile de la pronunțarea verdictului, în vederea punerii în aplicare a mandatului de executare.
Legea fugarilor a fost adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaților și a fost trimisă președintelui pentru promulgare. Data limită pentru sesizarea CCR de către ICCJ este 5 decembrie 2023.
Surse judiciare indică faptul că judecătorii consideră că Legea fugarilor “este susceptibilă să încalce principiul legalității, prevăzut de art. 1 alin. (5) din Constituție. Aceasta se datorează caracterului său neclar și neprevizibil, precum și neintegrării organice în sistemul de reglementare a infracțiunii de evadare.” Documentele consultate de G4Media.ro indică că, deși reglementarea pare să aibă un caracter reparatoriu și popular, este profund neconstituțională în măsura în care se aplică hotărârilor judecătorești rămase definitive anterior intrării ei în vigoare.
Un avocat, Adrian Toni Neacşu, a evidențiat într-o postare pe rețelele de socializare că legea, prin aplicarea sa retroactivă, încalcă principiul fundamental al procesului penal referitor la neretroactivitatea legii penale, indiferent de popularitatea sa și acceptabilitatea socială.