logo
RNTV Live

Inovatorii care au dezvoltat vaccinurile anti-COVID-19 bazate pe ARN mesager au fost onorați cu Premiul pentru Sănătate Globală

Woman in protective suit hold test tube with positive result infected with coronavirus COVID – 19.
Dudau Andreea Valentina

Doi cercetători din Statele Unite, recunoscuți pentru dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID-19 bazate pe ARN mesager, au fost distinși cu Premiul pentru Sănătate Globală acordat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS)!

„Profesorii Katalin Kariko și Drew Weissman au jucat un rol crucial în salvarea de vieți pe durata pandemiei”, a declarat directorul general al OMS.

De asemenea, cei doi cercetători americani au fost distinși anul trecut cu Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, conform informațiilor furnizate de către DPA.

Katalin Kariko și Drew Weissman, profesori la Universitatea Pennsylvania din Statele Unite ale Americii, au devenit cunoscuți pentru descoperirea unei noi platforme de ARN mesager modificat cu nucleotide, care a avut capacitatea de a evita reacțiile imunitare adverse.

Pentru contribuția lor semnificativă la dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID-19 bazate pe tehnologia ARN mesager, cei doi cercetători au fost recent distinși cu Premiul pentru Sănătate Globală acordat de către Organizația Mondială a Sănătății. Distincția a fost acordată în cadrul ceremoniei anuale de deschidere a Adunării Mondiale a Sănătății.

„Profesorii Kariko și Weissman au avut un rol cheie în reducerea impactului provocat de COVID-19 și au salvat vieți pe parcursul pandemiei. Conducerea lor în acest domeniu are potențialul de a juca un rol esențial în îmbunătățirea sănătății la nivel global”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Cei doi cercetători au fost de asemenea laureați ai Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în anul precedent. Descoperirea lor „a schimbat în mod fundamental înțelegerea noastră asupra modului în care ARN-ul mesager interacționează cu sistemul nostru imunitar”, a transmis comitetul Nobel.

În cadrul aceleiași ceremonii a Organizației Mondiale a Sănătății, Mia Mottley, prim-ministrul din Barbados, a fost premiată pentru rolul său de lider în acțiunile climatice și în domeniul sănătății, precum și pentru activitatea sa în calitate de președinte al Grupului liderilor mondiali în lupta împotriva rezistenței antimicrobiene.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor