logo
RNTV Live

Îngerii trăiesc în Câmpina! Eugenia Câmpean, mamă a peste 60 de copii orfani sau abandonaţi

eugenia
Mihai Constantinescu

Îngerii trăiesc în Câmpina! Eugenia Câmpean, mamă a peste 60 de copii orfani sau abandonaţi

Eugenia este un „pionier“ al asistenţei maternale de tip familial,. A fost cea care în anii ’90, împreună cu doctorul Emanuela Zaharia, punea bazele primului Centru de tip familial al Asociaţiei „Iubiţi Copiii“. Ambele aveau profesii diferite, dar cu un trunchi comun: OMUL. Una lupta pentru viaţă, din postura de medic, alta lupta să ofere societăţii un om educat, din perspectiva profesorului de Limba și literatura română. Pentru că înainte de a deveni asistent maternal, Eugenia a fost cadru didactic.

Unii micuţi aveau nevoie de mult mai mult. Un cămin, un mediu familial, o masă caldă, o vorbă bună, dar mai ales dragoste…Astfel, Eugenia Câmpean a hotărât ca, pe lângă cadru didactic, să devină și MAMĂ „de profesie“, la Centrul de tip familial al Asociației „Iubiți copiii“, din Câmpina.

„𝑉𝑎̆𝑧𝑢𝑠𝑒𝑚 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝑟𝑒𝑣𝑖𝑠𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑎𝑓𝑎𝑟𝑎̆ 𝑐𝑢𝑚 𝑒𝑟𝑎 𝑎𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑛𝑡̦𝑎 𝑚𝑎𝑡𝑒𝑟𝑛𝑎𝑙𝑎̆ 𝑝𝑒𝑠𝑡𝑒 ℎ𝑜𝑡𝑎𝑟𝑒. 𝐼̂𝑚𝑝𝑟𝑒𝑢𝑛𝑎̆ 𝑐𝑢 𝑑𝑜𝑐𝑡𝑜𝑟𝑖𝑡̦𝑎 𝑍𝑎ℎ𝑎𝑟𝑖𝑎, 𝑎𝑚 𝑑𝑒𝑐𝑖𝑠 𝑠𝑎̆ 𝑝𝑢𝑛𝑒𝑚 𝑖̂𝑛 𝑝𝑟𝑎𝑐𝑡𝑖𝑐𝑎̆ 𝑠̦𝑖 𝑎𝑖𝑐𝑖 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡 𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚 𝑑𝑒 𝑡𝑖𝑝 𝑓𝑎𝑚𝑖𝑙𝑖𝑎𝑙 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑖𝑖 𝑎𝑏𝑎𝑛𝑑𝑜𝑛𝑎𝑡̦𝑖. 𝐷𝑜𝑐𝑡𝑜𝑟𝑖𝑡̦𝑎 𝑍𝑎ℎ𝑎𝑟𝑖𝑎 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑝𝑟𝑖𝑚𝑎 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑓𝑎̆𝑐𝑢𝑡 𝑝𝑎𝑠𝑢𝑙, 𝑐ℎ𝑖𝑎𝑟 𝑖̂𝑛𝑎𝑖𝑛𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑅𝑒𝑣𝑜𝑙𝑢𝑡̦𝑖𝑒. 𝐸𝑢 𝑎𝑚 𝑎𝑣𝑢𝑡 𝑝𝑟𝑖𝑚𝑢𝑙 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑙 𝑖̂𝑛 1990… 𝑃𝑟𝑖𝑚𝑢𝑙 𝑚𝑒𝑢 «𝑛𝑜𝑢-𝑛𝑎̆𝑠𝑐𝑢𝑡» 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑡𝑟𝑒𝑐𝑢𝑡 𝑎𝑐𝑢𝑚 𝑑𝑒 30 𝑑𝑒 𝑎𝑛𝑖. 𝐹𝑖𝑖𝑛𝑑 𝑜 𝑛𝑒𝑐𝑢𝑛𝑜𝑠𝑐𝑢𝑡𝑎̆ 𝑐𝑒𝑒𝑎 𝑐𝑒 𝑓𝑎̆𝑐𝑒𝑎𝑚 𝑛𝑜𝑖, 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑛𝑡̦𝑖𝑎 𝑛𝑒-𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑝𝑟𝑖𝑣𝑖𝑡𝑎̆, 𝑙𝑎 𝑎𝑐𝑒𝑎 𝑣𝑟𝑒𝑚𝑒, 𝑐𝑢 𝑚𝑢𝑙𝑡𝑎̆ 𝑟𝑒𝑡𝑖𝑐𝑒𝑛𝑡̦𝑎̆“, povesteşte Eugenia.

Cu trecerea anilor, modelul lor a devenit unul de bună practică și, astfel, au început să apară peste tot în țară căsuțele de tip familial. Astăzi, sistemul de asistenţă socială se reorganizează după acest principiu. În căsuţele de tip familial, copiii abandonați sau care fac parte din familii dezorganizate sau fără posibilități să-i crească au șansa la o nouă viață, la un alt mediu: unul sănătos, unul din care nu le lipsesc mâncarea, hainele, căldura, educația, afecțiunea, sfaturile pentru alegerile bune.

Numărul de copii pe care un asistent maternal îl poate avea în grijă este limitat, ceea ce permite o atenţie sporită pentru aceşti copii cu nevoi speciale.

„𝑵𝒊𝒄𝒊𝒖𝒏 𝒄𝒐𝒑𝒊𝒍 𝒏𝒖 𝒆𝒔𝒕𝒆 𝒓𝒂̆𝒖, 𝒄𝒊 𝒅𝒐𝒂𝒓 𝒊̂𝒏𝒓𝒂̆𝒊𝒕“

Pe parcursul celor peste 30 de ani, de când a hotărât să aleagă calea aceasta, Eugenia Câmpean a fost mamă pentru mai bine de 60 de copii. Pe mulţi dintre ei i-a luat încă din primele zile de viață. Pe cel mai mic dintre copiii ei, aşa cum îi consideră pe toţi, l-a luat din Maternitate la numai 5 zile. Astăzi, se laudă cu Marius ca fiind absolvent al unei facultăţi tehnice şi un om pe picioarele lui.

Asemenea lui Marius, alţi peste 20 de copii au rămas în grija ei până când şi-au luat viaţa în propriile mâini.

sursa Consiliul judeţean Prahova

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor