logo
RNTV Live

India se confruntă de 24 de zile cu un val de căldură

cod-rosu-canicula
Dudau Andreea Valentina

India se confruntă cu cel mai lung val de căldură înregistrat vreodată în țară, cu o durată de 24 de zile!

Un val de căldură care durează de 24 de zile în India este cel mai lung înregistrat vreodată în această țară, potrivit directorului serviciului meteorologic indian, care avertizează cu privire la temperaturi tot mai extreme. În unele regiuni din nordul Indiei, valul de căldură excepțional a debutat la mijlocul lunii mai, iar temperatura a depășit pragul de 45°C.

”Este cea mai lungă perioadă de căldură, deoarece a durat aproximativ 24 de zile în diferite părți ale țării”, a declarat principalul expert meteorologic indian, Mrutyunjay Mohapatra, într-un interviu acordat cotidianului Indian Express.

Este de așteptat ca temperaturile să scadă odată cu avansarea ploilor musonice către nord, spre sfârșitul lui iunie, însă Mohapatra a avertizat că astfel de condiții dificile ar putea deveni tot mai frecvente în viitor.

India se confruntă cu o mare emisie de gaze cu efect de seră, fiind a treia cea mai mare emițătoare de gaze cu efect de seră din lume. În ciuda angajamentului de a ajunge la emisii nete zero până în 2070, India depinde în prezent puternic de cărbune pentru producția de energie electrică.

Mohapatra a atras atenția asupra faptului că activitățile umane, creșterea populației, industrializarea și transporturile contribuie la creșterea concentrațiilor de monoxid de carbon, metan și clorofluorocarbine, punând în pericol nu doar generațiile actuale, ci și pe cele viitoare.

Cercetările științifice au demonstrat că schimbările climatice sunt responsabile pentru valuri de căldură tot mai intense, frecvente și prelungite în întreaga lume. Ultimul val de căldură din India a dus la egalarea recordului anterior de temperatură la New Delhi – 49,2°C, înregistrat în 2022.

La 22 mai, o stație meteorologică automată din Mungeshpur, în apropierea New Delhi-ului, a înregistrat o temperatură record de 52,9°C, dar această înregistrare a fost atribuită unui senzor defect, conform autorităților. Alte 17 stații din New Delhi au înregistrat temperaturi maxime de 49°C în aceeași zi.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor