logo
RNTV Live

ÎNCHISOARE sau muncă în folosul comunității pentru amenzile neplătite. Proiectul a fost aprobat

munca 5
rnews

Proiectul de lege privind pedeapsa cu închisoare pentru neefectuarea muncii în folosul comunității a fost aprobat tacit de către senatori.

În prezent, neplata amenzilor contravenționale se pedespește cu ore de muncă în folosul comunității, iar neprezentarea este sancționată tot cu amendă, motiv pentru care de cele mai multe ori se formează un cerc vicios din care nu pot fi încasați banii.

Proiectul este susținut de parlamentarii PSD, iar Guvernul, din care face parte ministrul de Interne, nu s-a opus proiectului, deși a transmis Parlamentului că incriminarea propusă pare excesivă.

Chiar și cu aceste observații, Executivul a arătat că parlamentarii sunt liberi să decidă în privința acestor prevederi.

Gradul de încasare a amenzilor rutiere este de sub 40% în cazul persoanelor juridice și de 25% în ceea ce privește persoanele fizice. Media UE este de peste 90%, în Olanda ajungând chiar la 98% scrie ziarulunirea.ro.

„Amenda se transformă în prestarea unei activități în folosul comunității, care se transformă în amendă, și tot așa, până intervine prescripția. Așadar, în actualul context legislativ, executarea efectivă a unei activități în folosul comunității nu se realizează decât atunci când contravenientul este de bună credință. Reaua-credință nu este sancționată în mod real în nici un fel”, potrivit documentului de fundamentare.

Proiectul va fi transmis acum spre dezbatere deputaților, care vor decide asupra acestuia.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor