logo
RNTV Live

Începând cu 1 iulie, facturile la curent vor fi mai mari

Vântul şi ninsoril pun stăpânire pe Prahova / sursă foto jurnalul.ro
Mihai Constantinescu

Începând cu 1 iulie, facturile la curent vor fi mai mari

Veşti proaste pentru români. De la 1 iulie, facturile la curent vor fi mai scumpe. Tarifele de transport şi distribuţie a energiei electrice vor creşte de la 1 iulie, iar majorarea se va regăsi în factură.

Modificarea este necesară pentru că Guvernul a decis, peste capul ANRE, să legifereze un nivel mai mare a ratei reglementate de rentabilitate (deja celebra RRR), pentru actuala perioadă de reglementare, care a început la 1 ianuarie 2019, potrivit Econonica.net. Astfel, nivelul RRR decis de Guvern este de 6,92%, care se aplică bazei de active reglementate, semnificativ mai mare decât nivelul actual (care a fost redus de ANRE), de 5,66% pentru activele existente şi 6,66% pentru cele noi.
Ca atare, potrivit unui ordin ANRE publicat deja în Monitorul Oficial, “costurile de capital prognozate determinate de aplicarea provederilor art. 79 alin (8) din Legea energiei electrice şi a gazeor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, se includ în veniturile liniarizate aferente celei de-a patra perioade de reglementare. Corecţiile rezultate aferente perioadei corespunzătoare din anul 2019 sunt luate în considerare la stabilirea tarifelor de distribuţie aplicabile în anul 2019, începând cu data de 1 iulie 2019”.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor