logo
RNTV Live

Încep lucrările la Centrul de Arși Grav din Târgu Mureș

Centru-Arsi-_Tg-Mures
Dudau Andreea Valentina

Ministerul Sănătăţii: Încep lucrările la Centrul de Arşi Grav de la Târgu Mureş!

Ministerul Sănătății a anunțat că a emis ordinul de începere a lucrărilor pentru construirea Centrului de Arși Grav din Târgu Mureș. Această nouă clădire, cu 7 etaje, va fi interconectată cu Spitalul Clinic Județean de Urgență. Proiectul din Târgu Mureș reprezintă a treia construcție demarată în ultimele 12 luni pentru unități sanitare dedicate pacienților cu arsuri grave, după cele din Timișoara și București. Valoarea totală a celor trei proiecte se apropie de un miliard de lei.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila: „Este un pas decisiv către respectarea angajamentului de a finaliza toate cele trei centre dedicate pacienţilor cu arsuri grave din România, până la finalul anului 2025. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brânzeu” Timişoara şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş vor deveni spitale regionale de urgenţă şi parte a coloanei vertebrale a reţelei publice de spitale, alături de cele trei spitale regionale de urgenţă avute în vedere a fi construite în următorii ani.”

Realizarea obiectivului de investiție la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, similar cu celelalte două centre pentru arși grav, constă în principal în construirea unei noi clădiri, amplasată în curtea spitalului existent și conectată la clădirea principală a unității spitalicești.

Noua clădire va avea 7 niveluri: subsol, parter, 4 etaje medicale și al 5-lea etaj, rezervat funcțiunilor tehnice. Suprafața construită la sol va fi de aproximativ 4.063 mp, în timp ce aria construită totală va fi de 24.577 mp. Aceasta va găzdui următoarele funcții: un centru de arși cu 5 paturi pentru pacienți critici, 10 paturi pentru terapie intermediară și pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă, o secție ATI cu 57 de paturi, 25 de săli de operații distribuite pe două etaje, un departament de sterilizare, o unitate de transfuzii, precum și alte spații și zone asociate departamentelor menționate, sau care sunt parte a circuitelor medicale și zone administrative, tehnice, universitare și de depozitare. De asemenea, heliportul existent va fi reamplasat, iar va fi construit un lot de parcare dedicat personalului medical.

Contractul pentru lucrările de construcție a fost semnat în ianuarie, iar bugetul total al investiției este de 322.625.700,15 lei, fără TVA.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rogobete: „Este un moment important pentru echipa din Ministerul Sănătăţii, care vede astăzi trei proiecte fanion în construcţie. Am găsit în minister trei proiecte încremenite şi le-am pus pe picioare. Concomitent cu demararea lucrărilor la Tg. Mureş, construcţiile de la Timişoara şi Bucureşti progresează într-un ritm alert, fără blocaje sau întârzieri. Nu aş fi foarte mirat ca termenul de finalizare, finalul lui 2025, să fie devansat”.

Conform specificațiilor tehnice, termenul de finalizare a tuturor lucrărilor în cadrul contractului este de 19 luni de la data efectivă de începere a acestora, adică 01.03.2024. Valoarea totală a celor trei proiecte este de 980 de milioane de lei.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor