Sistemul public de sănătate se confruntă cu o criză financiară semnificativă în cursul acestui an, primele semnale indicând această situație s-au făcut simțite în luna septembrie. La acea dată, mai multe asociații de pacienți au exprimat îngrijorarea că lipsa rectificării bugetare a generat dificultăți în funcționarea spitalelor din România.
În încercarea de a soluționa această problemă, Guvernul a luat mai multe măsuri de alocare a fondurilor către sectorul sănătății în octombrie de două ori, în noiembrie de trei ori, însă sumele alocate nu au fost suficiente pentru a rezolva criza.
Într-o întâlnire săptămânală, Guvernul a decis vineri să aloce o nouă sumă către Ministerul Sănătății, aceste fonduri urmând să acopere nevoile financiare ale spitalelor. Proiectul de hotărâre de guvern prevede majorarea bugetului Ministerului Sănătății cu 190,58 milioane de lei, sumă provenită din Fondul de rezervă al Executivului.
Conform proiectului de act normativ, această sumă este destinată acoperirii cheltuielilor necesare în unitățile sanitare cu paturi și este justificată prin faptul că fondurile alocate pentru decontarea serviciilor medicale acordate în aceste unități sunt utilizate integral în prezent.
Autorii proiectului subliniază că această nouă alocare financiară este esențială pentru a preveni blocarea financiară ce ar duce la imposibilitatea decontării serviciilor medicale acordate pacienților. Aceste fonduri sunt vitale pentru acoperirea cheltuielilor cu medicamentele, materialele sanitare, alimentele și utilitățile necesare acordării serviciilor medicale în spitale.
Conform argumentației prezentate în documentul oficial, lipsa alocării de fonduri ar afecta acordarea serviciilor medicale în spitalele cu paturi, deoarece aceste credite trebuie să fie incluse în contractele încheiate de casele de asigurări de sănătate cu spitalele, asigurând astfel continuitatea în furnizarea acestor servicii medicale.
Această criză financiară din sistemul public de sănătate a fost observată încă din septembrie, atunci când mai multe asociații de pacienți au atras atenția asupra blocajelor generate de lipsa rectificării bugetare în activitatea spitalelor.
Reprezentanții acestor asociații, precum președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, au subliniat situația critică a pacienților care au rămas fără tratament, caracterizând-o ca fiind un coșmar. În plus, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) a evidențiat existența unor plăți restante către furnizorii privați de servicii de sănătate, ceea ce ar putea duce la întreruperea serviciilor decontate de stat.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.