În unele brutării din Prahova angajaţii muncesc fără a fi plătiţi

Control brutării

În unele brutării din Prahova angajaţii muncesc fără a fi plătiţi. Este descoperierea făcută de către Inspectorii ITM care au efectuat mai multe controle la brutării din Prahova. Acţiunile de control au fost realizate în perioada 22 – 26.11.2021. Controalele au fost realizate în cadrul Campaniei Națională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată  şi verificarea modului în care se respectă dispoziţiile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în  muncă la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniile fabricarea produselor de  brutărie şi a produselor făinoase  –  cod CAEN 107 şi comerţul cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie şi produselor zaharoase, în magazine specializate – cod CAEN 4724.  

Inspectorii de muncă din compartimentul Relaţii de Muncă au verificat un număr de 40 agenţi economici. În urmare deficienţelor constatate, s-au dispus 21 de măsuri de intrare în legalitate. S-a descoperit că în unele brutării angajaţii muncesc fără a fi plătiţi

cel mai verde complex reziential

Principalele neconformităţi constatate sunt:

– neînmânarea unui exemplar al contractului individual de muncă;

 – transmiterea de date eronate în baza de date a Inspecţiei Muncii (REGES);

– încălcarea prevederilor art.119 din Legea nr 53/ 2003, Codul Muncii (lipsa evidenţei zilnice a timpului de lucru cu ora de intrare şi ora de sfârşit a programului);

– neacordarea sporului pentru activitatea prestată în zilele de repaus săptămânal;

– neacordarea drepturilor salariale.

Inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Sănătate şi Securitate în Muncă au verificat 29 agenţi economici, principalele deficienţe constatate fiind:

  • neacordarea echipamentului individual de protecţie (mănuşi antitermice);
  • lipsa semnalizării de securitate – zone fierbinţi;
  • instruire necorespunzătoare;
  • lipsă evaluare riscuri la toate posturile;
  • neprezentarea documentelor solicitate de către inspectorii de muncă;
  • neefectuarea controalelor medicale.

Inspectorii de muncă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au aplicat sancţiuni contravenţionale şi au dispus măsuri de remediere a deficienţelor.

Acţiunile de control vor continua

Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova va continua acţiunile de verificare şi îndrumare a angajatorilor.

Reamintim că munca nedeclarată şi munca subdeclarată constituie practici nocive, prin consecinţele sociale şi economice grave pe care le produc, printre care amintim: lipsa protecţiei  sociale, afectarea dreptului la pensie şi a siguranţei materiale a persoanelor care acceptă să lucreze în lipsa formelor legale sau care acceptă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit şi evidenţiat în statele de plată a salariilor.

Vezi şi https://republikanews.ro/trafic-blocat-pe-dn1/

Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro

tymbark

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here