Globulele roșii sunt responsabile pentru transportul oxigenului de la plămâni către toate celulele corpului și pentru dioxidul de carbon înapoi către plămâni. Un nou studiu, condus de Institutul Karolinska în colaborare cu spitalul universitar al institutului și mai multe universități din întreaga lume, arată acum că aceste celule roșii din sânge au o funcție intrinsecă de protecție împotriva leziunilor cardiace cauzate de infarctul miocardic.
Conform acestui studiu, care a fost publicat în Journal of Clinical Investigation (JCI), se constată că globulele roșii din sânge, expuse la niveluri scăzute de oxigen, pot oferi protecție împotriva infarctului miocardic. De asemenea, cercetarea arată că acest efect protector poate fi amplificat printr-o dietă care conține legume bogate în nitrați, cum ar fi rucola și alte legume cu frunze verzi.
Profesorul John Pernow, autorul corespondent al studiului și specialist în cardiologie la departamentul de medicină al Institutului Karolinska, afirmă: „Acest efect a fost, de asemenea, demonstrat într-un studiu clinic efectuat pe pacienți cu tensiune arterială ridicată, care au fost repartizați aleatoriu să consume legume bogate în nitrați sau o dietă săracă în nitrați.”
O parte a studiului a implicat experimente cu globule roșii prelevate de la șoareci, care au fost supuse unor condiții de oxigen redus, iar apoi au fost expuse la nitrați în apa de băut. Ulterior, aceste globule roșii au fost administrate unui model de șobolan cu infarct miocardic pentru a evalua efectul protector.
Rezultatele acestei cercetări pot fi de o importanță majoră pentru pacienții cu risc crescut de infarct miocardic. Etapa următoare a studiului implică dezvoltarea unor medicamente sau suplimente alimentare care pot activa mecanismul de semnalizare de protecție din globulele roșii din sânge pentru a oferi protecție țesuturilor și celulelor corpului în situații de deficit de oxigen.
Profesorul John Pernow subliniază, de asemenea, necesitatea de a investiga modul în care celulele sanguine transmit semnalul de protecție către celulele musculare cardiace.
Studiul a fost realizat în colaborare de cercetători de la Institutul Karolinska, spitalul universitar al acestuia și universitățile Tohoku din Japonia, Heinrich-Heine din Germania și Ruhr din Bochum, tot din Germania.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.