logo
RNTV Live

Tehnologia lovește din nou: Un om paralizat a reușit să meargă din nou prin implaturile cerebrale

af3cdfddfd127f9cf5490a9adc0fa391
Constantin Corina

Un bărbat paralizat a putut să meargă pur și simplu gândindu-se la asta datorită implanturilor electronice pe creier, o premieră medicală despre care spune că i-a schimbat viața.

Gert-Jan Oskam, un bărbat olandez în vârstă de 40 de ani, a fost paralizat într-un accident de ciclism în urmă cu 12 ani. Implanturile electronice îi transmit fără fir gândurile la picioare și picioare printr-un al doilea implant pe coloana vertebrală.

Sistemul este încă într-un stadiu experimental, dar o organizație caritabilă din Marea Britanie a numit-o „foarte încurajator”.

„Mă simt ca un copil mic, învăț din nou să merg”, a declarat domnul Oskam pentru BBC. Acesta acum poate să stea în picioare și să urce scările.

“A fost o călătorie lungă, dar acum pot să mă ridic și să beau o bere cu prietenul meu. Este o plăcere de care mulți oameni nu își dau seama.”

sursa: medicalxpress.com

Mișcarea lui este lentă, dar lină, potrivit profesorului Grégoire Courtine de la École Polytechnique Fédérale din Lausanne (EPFL), care a condus proiectul.

„A-l vedea mergând atât de natural este atât de emoționant. Este o schimbare de paradigmă în ceea ce era disponibil înainte”, a spus el.

Implanturile cerebrale se bazează pe lucrările anterioare ale profesorului Courtine, când numai implantul spinal era folosit pentru a restabili mișcarea. Implantul spinal a amplificat semnalele slabe de la creier către partea deteriorată a coloanei vertebrale și a fost stimulat în continuare de semnale pre-programate de la un computer.

Sursa: bbc.com

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor