Un recent studiu realizat de Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung aduce în atenție o concluzie semnificativă: în statele Uniunii Europene în care educația sexuală este obligatorie în școli, numărul copiilor născuți vii de mame minore este semnificativ mai mic decât în țările unde această educație nu este impusă.
Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, șapte nu oferă educație sexuală obligatorie în școli. Acestea sunt, în principal, din estul Europei: Bulgaria, Croația, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Italia și Germania reprezintă excepții în vestul Europei, fiind celelalte două țări care nu impun această materie în programa școlară obligatorie.
Datele furnizate de Eurostat au stat la baza cercetării și au dezvăluit că statele în care educația sexuală este obligatorie în școli au un spor natural mai mare, reprezentând diferența pozitivă dintre numărul bebelușilor vii și numărul deceselor.
Cele șapte țări unde educația sexuală nu este obligatorie adună doar o treime din totalul nașterilor anuale din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, ele înregistrează impresionant 70% din numărul total de nașteri anuale cu mame sub vârsta de 14 ani în cadrul UE.
În acest context, România iese în evidență, raportând aproape jumătate (45%) din nașterile cu mame minore sub 14 ani în 2021. Acest aspect relevă o problemă deosebită în cadrul sistemului de sănătate și educațional din țară.
Cercetătorii subliniază, de asemenea, că mamele foarte tinere se confruntă cu șanse reduse de a-și finaliza studiile și de a avea acces echitabil în piața muncii, ceea ce subliniază consecințele dramatice ale nașterilor în rândul acestui segment de populație.
Principalele concluzii ale analizei includ:
- În majoritatea țărilor investigate (21 din 25), există un cadru legal pentru educația sexuală în sistemul școlar: 18 țări au o lege corespunzătoare, 2 țări au adoptat o politică, iar 1 o strategie.
- Educația sexuală este obligatorie în mai puțin de jumătate din țări (11 din 25); în restul țărilor, este fie opțională, fie obligatorie în unele regiuni sau în școli particulare.
- În majoritatea țărilor, educația sexuală este integrată în materii mai largi, cum ar fi biologia, religia, educația pentru abilități de viață sau științele sociale. De asemenea, poate fi prezentată sub forma unui atelier/”oră de consiliere” în afara orelor școlare regulate.
- Formarea profesorilor pentru livrarea educației sexuale reprezintă o provocare în multe țări. Doar câteva țări (de exemplu, Estonia și Finlanda) și-au consolidat competențele și abilitățile profesorilor prin includerea predării educației sexuale în curriculumul de pregătire a cadrelor didactice la colegii și universități.
Educația sexuală în România rămâne opțională, făcând parte din materia Educație pentru sănătate. Elevii au nevoie de acordul scris al părinților pentru a participa la aceste cursuri, aspect care reprezintă un obstacol în furnizarea informațiilor esențiale și prevenirea situațiilor nefericite asociate cu nașterile minore.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.