logo
RNTV Live

Imagini incredibile! Ploieștiul, acoperit cu spumă după ploaia de astăzi

ploaie cu spuma in ploiesti centru
rnews

Ploaia între fenomen meteo și hazard

Ploaia de astăzi a colorat străzile Ploieștiului în alb. Imediat după primele picături, străzile Ploieștiului au fost acoperite cu o spumă albă. Nu mult a trecut până când ploieștenii au umplut rețelele de socializare cu fotografii care atestă acest lucru din diferite zone ale orașului. Mulți dintre aceștia dau vina pe aerul poluat din orașul Ploiești.

Fenomenul vine însă ca o motivație înainte de Ziua Mediului, când la Ploiești va avea loc un protest împotriva aerului poluat din oraș.

Despre acest fenomen, deputatul prahovean Dan Rădulescu a oferit mai multe explicații care atestă nivelul ridicat de poluare din Ploiești

Ce ne spun analizele de laborator?
Că nu e bine ce se întâmplă! 
Că eșantioanele colectate prezintă structuri aromatice (benzenice) și grupări sulfonice specifice agenților surfactanți cu efect de curățire și spumare (detergenți).
Că apa a fost contaminată fie pe calea aerului – prin ridicarea în atmosferă a unor compuși de ardere petrolieră în combinație cu aditivi specifici și întoarcerea pe lor la sol o dată cu picăturile de ploaie – fie prin depunerea pe sol a particulelor poluante.
Că sursele potențiale de contaminare au fost solvenții organici utilizați in special pentru curățarea motoarelor cu ardere internă, compușii rezultați din activități industriale cu evacuare de gaze care antrenează compuși în stare solidă sub formă de particule – aerosoli. Disiparea lor în atmosferă a avut ca efect interacțiunea cu picăturile de ploaie.
Că efectul spumant al apei de ploaie a fost cauzat de grupările sulfonice regăsite în compușii care o impurifică.
În plus, s-a observat o aglomerare a particulelor – funingine – din suspensia colectată în oraș ce indică, o dată în plus, prezența surfactanților cu proprietăți amfotere, capabile sa adune în jurul moleculei sale moleculele de impurități insolubile.
Analizele complementare au arătat, de asemenea, că soluția indică prezența posibilă a acetonitrililor, a unor compuși de tip solvenți organici în amestecuri, dar și formaldehide.
Să recapitulăm, acum, cuvintele cheie din texul de mai sus: structuri aromatice, detergenți, compuși rezultați din activități industriale cu evacuare de gaze. Sună cunoscut? Sau, mai bine zis, miroase cunoscut?!
Dacă nu știți ce sunt surfactanții, vă spun eu, aceștia se folosesc, printre altele, ca detergenți…

Sursa: facebook DAN RĂDULESCU

Iată imaginile postate de către ploieșteni pe rețelele de socializare:

Galeri foto:

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor