Vineri, a fost lansată pe apă prima navă multirol de căutare, salvare şi de intervenţii la incendii pe mare din dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), construită cu fonduri europene în valoare de 20,3 milioane de euro în Şantierul Naval Damen Galaţi.
Evenimentul a avut loc în prezenţa ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, şi a inspectorului general al IGSU, Dan-Paul Iamandi.
Cătălin Predoiu: „Ne aflăm astăzi la un eveniment important de marcare a unui succes, un succes în construcţia primei nave multirol de căutare, salvare şi de intervenţii la incendii pe mare, care intră în dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. (…)
Această navă este o bijuterie tehnică, are capacitatea de a efectua misiuni în mod autonom timp de trei zile, are capacitatea de a interveni la incendii pe mare, de a efectua misiuni de căutare/salvare, de sprijin a navelor aflate în derivă, de salvare a naufragiaţilor, de evacuare medicală de urgenţă, într-un cuvânt are capacitatea de a salva vieţi, de a veni în slujba şi în sprijinul celor care, în situaţii de urgenţă, au nevoie urgentă de ajutor.
Mă bucur că acest program susţinut pentru echiparea IGSU, în general de întărire a capacităţii noastre de intervenţie în situaţii de urgenţă continuă cu această navă construită pe bani europeni, în cadrul POIM 2016-2020, Proiectul Viziunea 2020. Este prima navă care va intra în dotarea IGSU în materie căutare-salvare şi intervenţii pe mare. Ea a costat aproximativ 20,3 milioane de euro.”
De construirea navei s-a ocupat Grupul Damen, ce în urma contractului semnat în octombrie 2022, privind achiziţii în valoarea totală de aproximativ 44 milioane de euro, a avut de proiectat şi construit în Şantierul Naval din Galaţi două nave multirol, cea de-a doua urmând să fie lansată luna viitoare.
„Cea de-a doua navă va fi lansată la apă în următoarele două-trei săptămâni. Am văzut-o, e aproape gata, e la fel de frumoasă şi de capabilă din punct de vedere tehnic. E un proiect mai elaborat, costă 25 milioane euro, are capacitatea în plus de a acorda asistenţă medicală de urgenţă pe puntea navei. Are capacitatea de a primi nu mai puţin de 50 de refugiaţi. Aceste nave pot interveni în Marea Neagră, salvând vieţi româneşti, dar la fel de bine pot interveni şi în Marea Mediterană, salvând vieţi ale unor cetăţeni de altă naţionalitate. Aş sublinia faptul că această capacitate o vom demonstra nu numai în materie de intervenţie pe mare, ci ea se uneşte cu capacitatea noastră de intervenţie terestră în situaţii de urgenţă”, adaugă Predoiu.
Vezi AICI declarația completă a ministrului Cătălin Predoiu.
Sursă: stiripesurse.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.