logo
RNTV Live

Cum pot străini să primească cetățenie română prin noua lege introdusă?

20bb6a38-124b-4f12-8de3-cf2144df57e2
Pantazi Bianca

Miercuri, Curtea Constituțională a României ia în discuție, sesizarea în legătură cu legea ce prevede introducerea unui nou caz de dobândire a cetățeniei române, a președintelui Klaus Iohannis.

Şeful statului a trimis Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea art. 8 alin. (1) lit. a) din Legea cetăţeniei române 21/1991.

Legea are ca obiect de reglementare introducerea unui nou caz de dobândire la cerere a cetăţeniei române prin completarea art. 8 alin. (1) lit. a) din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991. Astfel, cetățenii străini căsătoriți cu un cetățean român vor pui dobândi cetățenia română, dacă aceștia conviețuiesc în străinătate, de la data căsătoriei, de cel puțin 10 ani și împlinesc celelalte condiții prevăzute de lege.

„Considerăm că, prin conţinutul său normativ, Legea pentru modificarea art. 8 alin. (1) lit. a) din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991 încalcă o serie de principii şi dispoziţii constituţionale”, spune şeful statului în sesizare, arătând că Parlamentul a transmis actul normativ, în vederea promulgării, pe 5 decembrie.

El indică faptul că legea prevede că cetăţenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin dacă acesta „s-a născut şi domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României sau, deşi nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază în condiţiile legii pe teritoriul statului român de cel puţin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit şi convieţuieşte cu un cetăţean român, de cel puţin 5 ani de la data căsătoriei, sau este căsătorit şi convieţuieşte în străinătate cu un cetăţean român, de cel puţin 10 ani de la data căsătoriei”. Şeful statului apreciază că sintagma „este căsătorit şi convieţuieşte în străinătate cu un cetăţean român de cel puţin 10 ani de la data căsătoriei” este lipsită de claritate şi precizie, contrar exigenţelor constituţionale.

Mai multe știri Stiri republika NEWS – Din Ploiesti pentru toata Prahova!

Ne găsești pe pagina de Facebook (6) RepublikaNews | Ploiesti | Facebook

Mai multe informații găsiți aici Pot primi cetăţenia străinii căsătoriţi cu români? / Sesizarea pe legea privind introducerea unui nou caz de dobândire a cetăţeniei române, pe agenda CCR (g4media.ro)

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor