logo
RNTV Live

Hrana pacienților din spitale, responsabilitatea managerului

Mancare de  spital
Tudor Teodora

Alexandru Rafale, Ministrul Sănătății precizează că responsabili pentru hrana pacienţilor în spitalele publice sunt managerii acestora şi nu Ministerului Sănătăţii. 

„Oricâte controale am face noi, nu poţi să schimbi o mentalitate, dacă mentalitatea este de dezinteres pentru această activitate ”, spune Alexandru Rafila.

„Eu vreau să tranşăm lucrul ăsta şi să-l discutăm foarte serios şi o să vă spun ce am făcut noi, la Ministerul Sănătăţii, şi ce ne gândim că am putea să facem. Responsabilitatea privind masa pacienţilor este, clar, a managerului spitalului respectiv. Mie mi se cere să trimit controale la cele 400 de spitale din ţară care să rezolve această problemă. (…) Este clar că este responsabilitatea managerului”, a afirmat acesta.

Medicul spune că a mers personal în o sută de spitale din ţară iar în majoritatea „hrana este în regulă”. Alexandru Rafila admite că sunt spitale, câteva chiar mari unde hrana nu este cum ar trebui să fie.

Acesta amintește că anul trecut raţia de hrană a fost dublată de la 11 la 22 de lei şi  poate ajunge chiar până la 33 de lei. Sumele suplimentare sunt asigurate de la Ministerul Sănătăţii şi ajungând prin Casa de Asigurări de Sănătate către spitale.

Conform lui Rafila, în spitale, managerii sunt responsabili de hrană, dar şi că Ministerului Sănătăţii i se cere să facă controale în acestea. Corpul de Control nu are suficienți medici pentru că aceştia nu vor să se angajeze acolo, salariile fiind mici.

„Mă aşteptam ca având la dispoziţie o sumă de două ori mai mare să existe o hrană corespunzătoare. (…) Oricâte controale am face noi, nu poţi să schimbi o mentalitate, dacă mentalitatea este de dezinteres pentru această activitate ”, spune ministrul, în acest context.

Aceste afirmații au fost făcute în contextul în care în spaţiul public au circulat fotografii cu micul dejun servit pacienţilor la Spitalul Municipal Bucureşti, în care se vede că hrana constă într-o bucată de brânză topită, puţin unt şi câteva felii de pâine peste care era pusă puţină marmeladă.

Rafila afirmă că, dacă acea mâncare ar fi fost aşezată „civilizat” şi nu „aruncată” într-o caserolă de plastic, impresia ar fi fost alta.

Ministrul susţine că e nevoie de dezvoltarea bucătăriilor de spital în defavoarea cateringului.

COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor