Premierul Marcel Ciolacu a declarat că este necesară stabilirea unui nou plafon pentru impozitarea pensiilor, deoarece cel de 2000 de lei nu mai este relevant în contextul actual al creșterii costului vieții. Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a adăugat că se fac analize pentru un nou mecanism de impozitare a pensiilor, astfel încât pensionarii să beneficieze de mai mulți bani.

“La un moment dat cineva a decis, pe anumiți indicatori presupun, ca peste plafonul de 2.000 să fie o impozitare. Între timp știm foarte bine că nivelul de trai s-a scumpit, au existat anumite indexări, deci, cu alte cuvinte, trebuie să existe o corecție și la plafon astfel încât raportarea la puterea de cumpărare a celor 2.000 de lei…

Trebuie să faci o nouă raportare, să vezi care este nominal pragul de unde începe să crească. E normal să facem concomitent cu recalcularea pensiilor modificarea acestui prag”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Mecanism pentru protecția pensiilor

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat că se gândește un sistem prin care să fie protejați pensionarii cu venituri mici. Noul sistem de impozitare va fi introdus de la 1 septembrie, atunci când vor fi virate pensiile recalculate.

”Dacă pragul de impozitare ar crește cu 100 de lei, angajatul rămâne doar cu 10 lei în plus, și aici este, de fapt, problema. Pentru că noi trebuie să discutăm, așa cum a spus și premierul României, trebuie să apărăm puterea de cumpărare a celor cu pensiile mici, și aici trebuie un alt mecanism, nu neapărat mărirea pragului.

Nu aș spune neapărat mărirea pragului, pentru că nu vreau să introduc această ipoteză, nici premierul nu a introdus și nu vreau să introduc această speranță, sau această informație în spațiul public despre mărirea pragului, un mecanism prin care să conservăm puterea de cumpărare a celor cu pensii mici, mecanism care ne dorim să fie introdus odată cu recalcularea de la 1 septembrie, conform legii în vigoare, recalculare care cu siguranță se va întâmpla.

De altfel, ați văzut și preocuparea noastră pentru cei cu salariile mici, nu doar pentru cei cu pensiile mici. Și acolo, conform acelei directive, și aici nu am ce să fac.

Trebuie să reamintesc de noiembrie 2021 când am avut, pentru a doua oară, onoarea să fiu într-un Guvern al României, am găsit pe o guvernare strict de dreapta un punct de vedere negativ cu privire la aprobarea directivei cu salariul minim european. Am reușit atunci, alături de premierul Marcel Ciolacu, am discutat în coaliție și am reușit să lămurim coaliția întreagă astfel încât astăzi aveam acea directivă și se va transforma în lege și în România”, a explicat Marius Budăi, la Antena 3 CNN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *