logo
RNTV Live

Guvernul oferă 300 de milioane de lei fermierilor

fermierii-trag-linie-an-agricol-dezastruos-profit-zero-datorii-enorme-794873
Andrei-Vlăduț Gușter

Miercuri, a fost aprobat în Guvern un nou proiect ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant, în sumă totală de 300 de milioane de lei.

Acești bani se vor duce către numeroși producători, cu copul de a reabilita unele culturi agricole înfiinţate în primăvara anului 2022 şi afectate de seceta pedologică din perioada martie-septembrie 2022.

Executivul a publicat un comunicat de presă conform căruia, prin actul normativ, se aprobă instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înfiinţate în primăvara anului 2022 şi afectate de seceta pedologică din perioada martie-septembrie 2022.

„Schema de ajutor de stat se acordă pentru culturile care au fost afectate de seceta pedologică în grade de peste 30% până la 100%, conform proceselor-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor: porumb; floarea – soarelui; soia; mazăre.

Potrivit datelor centralizate din procesele-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturi agricole, un număr de peste 148.000 de fermieri au fost afectaţi de seceta pedologică. O suprafaţă cultivată de peste 1.110.000 ha a fost calamitată în diferite grade de afectare, din care peste 705.000 ha cu porumb, peste 360.000 ha cu floarea – soarelui, peste 47.300 ha cu soia şi peste 8.100 ha cu mazăre.

Ajutorul de stat sub forma de grant unitar este în cuantum maxim de 1.000 lei/ha aferent unui grad de calamitare de 100%. Acesta este prevăzut în procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturi. Dacă procentul de calamitare prevăzut în procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor este de peste 30% şi până la 100%. Cuantumul grantului unitar care se poate acorda se diminuează corespunzător.

Beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat sunt: producători agricoli persoane fizice; producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale; producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare.”

Sumele se plătesc până la data de 31 decembrie 2023, iar direcţiile pentru agricultură judeţene reprezintă autoritatea competentă responsabilă cu implementarea schemei, conform măsurii adoptate de Guvern.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor