Elementul central al noului pachet de taxe este „ajustorul fiscal,” o metodă de calcul destinată să stabilească un nivel minim de impozitare pentru companiile care plătesc impozit pe profit și înregistrează pierderi sau profituri mici, conform informațiilor furnizate de ZF.

Coaliția de guvernare PSD-PNL analizează un proiect de 50 de pagini care cuprinde peste 180 de modificări fiscale, cu scopul de a spori încasările bugetare în 2023 și 2024. În același timp, se poartă discuții în cadrul coaliției și cu Comisia Europeană pentru a elabora un pachet de reduceri a cheltuielilor bugetare.

„În lipsa unor măsuri fiscal- bugetare atât pentru gestionarea eficientă a veniturilor bugetare cât şi pentru eficienţa utilizării fondurilor alocate finanţării cheltuielilor publice, nivelul prognozat al deficitului bugetar este de aproximativ 6,84% din PIB, ceea ce în valoare absolută reprezintă 109,44 mld. lei cu consecinţe imediate asupra creşterii costurilor finanţării deficitului bugetar dar şi asupra fondurilor alocate pentru investiţii“, se arată în argumentarea documentului.

Pachetul fiscal propus include majorări ale taxelor pe multiple niveluri, de la eliminarea scutirilor la impozitul pe venit până la creșterea TVA-ului. De asemenea, sunt prevăzute eliminarea unor beneficii fiscale, cum ar fi scutirea de impozit pe venit pentru sectorul construcțiilor și agribusiness, precum și eliminarea scutirii de la plata contribuțiilor de sănătate. Industria IT ar beneficia în continuare de anumite facilități fiscale, cu excepția scutirii de la contribuțiile de sănătate. Totuși, pentru a preveni abuzurile în ceea ce privește calificarea ca microîntreprindere în domeniul IT, guvernul intenționează să închidă o breșă fiscală utilizată pentru a masca contractele de muncă.

„Pentru a rezolva problema de deficit bugetar dar şi de sustenabilitate a finanţelor publice precum şi pentru a evita riscul de suspendare a fondurilor alocate prin PNRR şi Politica de Coeziune sau de creştere a costului finanţărilor pentru refinanţarea datoriei publice cât şi pentru finanţarea deficitului bugetar sunt necesare măsuri care au ca obiectiv general consolidarea fiscal-bugetară a României“, se mai arată în argumentul proiectului de ordonanţă.

Mai multe informații găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *