logo
RNTV Live

Guvernul Ciucă: capcanele întinse profesorilor de ceva vreme

PTQ0MCZoYXNoPTljNGYyMmM0YzQxYjQ4NzZhMzE0NmUyYzMwNjhhZGRh.thumb
Andrei-Vlăduț Gușter

Guvernul Ciucă a adoptat cu forța noua modalitate de salarizare a profesorilor, iar în OUG 53/2023 se regăsesc două capcane întinse de Executiv pentru corpul profesoral.

Când vine vorba de aplicarea Legii salarizării salarizării în vigoare, nr 153/2017, care prevede că pentru anul 2023 salariul de bază al angajaților bugetari, inclusiv a celor din Învățământ, acesta va fi stabilit prin înmulțirea coeficienților din grile cu salariul minim pe economie din acest an. Guvernul promite că va fixa salariul debutantului la nivelul celui mediu pe economie din acest an, 2023, și va prevedea o crestere în trei rate, în următorii 3 ani, pentru lefurile angajaților din Învățământ.

„Începând cu anul 2023, salariile de bază, soldele de funcție/salariile de funcție și indemnizațiile de încadrare se stabilesc prin înmulțirea coeficienților prevăzuți în anexele nr. I-VIII cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare”, conform articolului 12, alineatul 2 din Legea 153/2017.

Un profesor debutant ar fi avut, de la 1 ianuarie 2023, un salariu de bază de 3.000 lei x 1,60 (coeficientul din L153/2017) = 4.800 de lei brut, dacă se ținea cont de aplicarea acestui articol conform legii.

În nota de fundamentare a OUG 53/2023 este scris următorul paragraf, la „alte mențiuni”:

„S-a convenit asupra faptului că, în noua lege a salarizării, salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023. Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează:

  • 40% în primul an
  • 30% în al doilea an
  • 30% în al treilea an”

Sursă: edupedu.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor