Guvernul a cheltuit peste un miliard de lei pentru a susține reproducția porcilor, iar numărul animalelor a scăzut

GERMANY-PIGS-ENDANGERED-BENTHEIM-BREED
Tudor Teodora

Anul trecut, Guvernul a alocat suma de 1,07 miliarde de lei (peste 200 de milioane de euro) din bugetul de stat pentru “Programul de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție”, beneficiind doar 28 de ferme, conform unei analize a publicației specializate Lanțul Alimentar.

Pe lângă acești bani, crescătorii de porci au primit și un ajutor “excepțional” de 71 de milioane de lei, plus o altă subvenție de 167 milioane de lei pentru refacerea post-pandemie. Cu toate acestea, datele oficiale ale Comisiei Europene arată că miliardul de lei acordat din bugetul de stat (nu din fonduri europene) nu a dus la o redresare a sectorului de creștere a suinelor din România, care a fost puternic afectat de epidemia de Pestă Porcină Africană. Din contră, efectivele de porci din fermele românești au înregistrat o scădere semnificativă, în timp ce importurile au înregistrat o creștere masivă.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor