logo
RNTV Live

Grațiela Gavrilescu : ”Am semnat ACORDUL POLITIC pentru elaborarea unei Strategii naționale pentru un trai mai bun în România!”

gavrilescu
Oana Stoica

Am semnat, astăzi, în calitate de președinte al Biroului Executiv al PPU(s-l), alături de doamna Gabriela Firea, prim-vicepreședinte PSD, ACORDUL POLITIC pentru elaborarea unei Strategii naționale pentru un trai mai bun cu trei piloni: susținerea natalității, creșterea calității vieții tuturor românilor, sprijinirea și ocrotirea seniorilor.

Urmare semnării acestuia, PSD și PPU(s-l) vor întocmi și prezenta în Parlament un pachet legislativ de măsuri pentru încetinirea declinului demografic și susținerea natalității din România.

Principalele măsuri avute în vedere vor viza:1. Susținerea familiilor care își doresc să aibă copii prin acordarea de sprijin financiar pentru procedurile de fertilizare in vitro (extinderea la nivel național a Programului FIV inițiat de PMB în perioada 2016-2020)2.

Susținerea tinerilor care vor să se căsătorească : prin acordarea de sprijin financiar la întemeierea unei familii, precum și la nașterea fiecărui copii – trusou (extinderea la nivel național a Programelor pentru tinerele familii inițiate de PMB în perioada 2016-2020)3.

Acordarea de tichete sociale pentru femeile însărcinate pentru analizele și investigațiile necesare în sarcină (extinderea la nivel național a Programului MATERNA initiat de PMB în perioada 2016-2020)4.

Susținerea familiilor cu copii : prin creșterea alocațiilor, deduceri pentru salariații cu copii, tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârsta de până la 6 ani la învățământul preșcolar, public și privat, în creșe și grădinițe (aceste măsuri sunt cele propuse deja de PSD într-un proiect de Lege depus la Parlament)5.

Sprijinirea autorităților locale în vederea construirii de noi instituții de învățământ (creșe, gradinițe, școli gimnaziale și after-schooluri), precum și reabilitarea, consolidarea și modernizarea celor déjà existente6. Elaborarea și implementarea unor programe dedicate copiilor instituționalizați după ieșirea din sistem, care să le asigure o locuință stabilă, (eventual în spații publice ale autorităților locale sau centrale pe perioada contractului de muncă), învățarea unei meserii.

Totodată, PSD și PPU (s-l) vor întocmi și vor promova proiecte și programe pentru creșterea calității vieții românilor, care vor viza îmbunătățirea infrastructurii sanitare, promovarea protejării sănătății și vor asigura îmbătranirea sănătoasă a populației active din RomâniaPrincipalele măsuri avute în vedere:1.

Extinderea programelor naționale de screening și prevenție pentru bolile cu cea mai mare incidență și implementarea unora noi.2. Asigurarea accesului unui număr cât mai mare de pacienți la medicina de precizie, introducerea de tehnologii innovative în vederea creșterii calității diagnosticării, precum și de terapii personalizate3.

Realizarea unor campanii de informare și educare a populației privind necesitatea evaluării continue a sănătății de-a lungul vieții active și a menținerii stării de sănătate4.

Promovarea unor campanii privind alimentația sănătoasă, în special în cazul copiilor și a beneficiilor sportului în masă5. Introducerea unor programe nationale de nutritie pentru preventia bolilor cardiovasculare, metabolice si alte afectiuni asociate imbatranirii si stresului oxidative6. Susținerea tinerelor familii prin programe de planning familial7.

Dezvoltarea unor registre de date clinice si biologice personalizate care sa poata fi partajate de furnizorii de servicii medicale8.

Elaborarea și promovarea unui Program național de consolidare, modernizare și dotare a unităților sanitare existente9. Implementarea unor programe naționale de monitorizare a sănătății mintale a populației active și a bolilor neurodegenerative10.

Construirea unor politici publice pentru reconversie profesională pentru șomerii peste 40 de ani.

De asemenea, PSD și PPU(s-l) vor colabora pentru sprijinirea și ocrotirea seniorilor, atfel încât românii ajunși la vârsta a treia să poata avea un trai decent, prin susținerea oricăror modificări legislative, proiecte de lege sau initiative care au ca rezultat îmbunătățirea calității vieții1.

Asigurarea sustenabilității și garantării funcționării sistemului de pensii, precum și a unui nivel al pensiei suficient pentru un trai decent2.

Înființarea unui instituții publice – minister/agenție guvernamentală protejarea și susținerea personelor de vârsta a treia/pentru seniori3.

Realizarea unor politici publice în domeniul geriatriei și gerontologiei4. Susținerea înființării de institute și/sau centre de cercetare în domeniul gerontologiei5.

Finantarea unor programe de cercetare bazate pe terapii inovative (celule stem, etc) pentru incetinirea proceselor de imbatranire6. Promovarea unor campanii de educare a populației privind necesitatea menținerii sănătății și a unui stil de viață echilibrat7.

Demararea unui Program national de construire de cămine-spital pentru seniori8. Sprijinirea autorităților locale pentru acordarea de servicii de asistență sanitară la domiciliu (prin instituțiile publice dedicate sau parteneriate cu ONG-uri, de tipul Crucea Alb-Galbena)

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor