Italia ar putea recurge la exercitarea dreptului de veto pentru a împiedica adoptarea noilor reguli fiscal-bugetare ale Uniunii Europene, în cazul în care rezultatul negocierilor cu partenerii europeni nu corespunde cerințelor sale, a afirmat miercuri premierul italian, Giorgia Meloni, conform informațiilor Reuters citate de Agerpres.

Pactul de stabilitate și creștere a fost suspendat în 2020 din cauza pandemiei COVID-19 și se preconizează că va fi reintrodus într-o formă revizuită în anul următor. Italia, o țară cu o îndatorare semnificativă, susține relaxarea regulilor privind cheltuielile bugetare, în timp ce alte state membre ale Uniunii Europene insistă asupra impunerii unei discipline bugetare mai stricte.

„Nu exclud nicio opţiune. Cred că trebuie să examinăm ce este cel mai bine pentru Italia”, a spus Meloni într-o intervenţie în parlamentul de la Roma înaintea summitului european din 14-15 decembrie.

„Dacă nu va fi găsită o soluţie, dacă nu se ajunge la un acord vom reveni la parametrii anteriori”, a adăugat ea, după ce guvernul său a sugerat de asemenea că, în lipsa unui acord satisfăcător asupra pactului de stabilitate şi creştere, nu va ratifica nici reforma Mecanismului European de Stabilitate (MES), fondul de salvare al zonei euro.

Conform Pactului de Stabilitate și Creștere, statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să mențină un deficit bugetar anual de maximum 3% din PIB, iar datoria publică să nu depășească 60% din PIB. În cazul nerespectării acestor limite, sunt aplicate măsuri disciplinare către statele care nu depun suficiente eforturi pentru a se încadra în aceste reguli. Cu toate acestea, multe țări membre depășesc semnificativ aceste limite, așa cum este cazul Italiei, unde datoria publică depășește 140% din PIB.

Mai multe informații găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *