Germania ar putea fi nevoită să păstreze în rezervă termocentralele pe cărbune pentru o perioadă mai lungă decât cea planificată, din cauza întârzierilor în construcția noilor centrale pe gaze, a avertizat Christoph Mueller, directorul general al Amprion GmbH, unul dintre operatorii de transport și sistem din țară.

Cea mai mare economie a Europei a închis ultimele sale centrale nucleare în 2023, diminuând capacitățile de producție a energiei electrice. Deși planul inițial era ca termocentralele pe cărbune să fie retrase complet până în 2030, acestea sunt menținute în rezervă pentru a fi utilizate în caz de necesitate. Potrivit lui Christoph Mueller, aceste centrale ar putea fi necesare și după 2031, având în vedere lipsa de alternative.

În urmă cu doi ani, Autoritatea de reglementare în energie din Germania a estimat necesitatea construirii unor centrale pe gaze cu o capacitate totală de până la 21 de gigavați, pentru a permite renunțarea la cărbune. Totuși, un plan guvernamental privind noile centrale pe gaze a fost abandonat în decembrie, generând îngrijorări cu privire la capacitatea țării de a-și atinge obiectivele de tranziție energetică.

Amprion estimează că menținerea termocentralelor pe cărbune în rezervă costă peste un miliard de euro anual. De asemenea, compania de utilități Steag GmbH, care administrează astfel de centrale, a declarat că această practică este neprofitabilă. Mueller a avertizat că deciziile întârziate privind extinderea duratei de viață a acestor termocentrale ar putea duce la creșterea semnificativă a costurilor.

În contextul alegerilor anticipate din Germania, liderul conservator Friedrich Merz, favorit pentru funcția de cancelar, a promis construirea a 50 de centrale pe gaze, dacă alianța CDU/CSU va câștiga scrutinul. „Trebuie să construim 50 de termocentrale pe gaze în cel mai scurt timp posibil, care să fie conectate imediat la rețea,” a declarat Merz, subliniind necesitatea urgentării tranziției energetice.

Germania continuă să caute soluții pentru a echilibra cerințele de sustenabilitate și securitate energetică, într-un peisaj marcat de presiuni economice și politice.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.