În decembrie 2009, în turul 2 al alegerilor prezidențiale, sondajele de tip exit poll îl dădeau pe Mircea Geoană, candidatul PSD, ca fiind câștigător în fața lui Traian Băsescu. Momentul de bucurie al lui Geoană a rămas emblematic în memoria colectivă, însă, în cele din urmă, Traian Băsescu a câștigat cu 50,34% din voturi, iar Geoană a rămas cu amintirea acelei sere de duminică seara.

După 15 ani, Mircea Geoană a discutat despre lecțiile învățate din acea experiență într-un interviu pentru Digi24. „Nu mai țopăi pe scenă. Stai mai așezat pe picioare. Bucură-te mai reținut. Avem încă suspiciuni că se pot fura voturi și asta nu e deloc bine”, a spus Geoană, reflectând asupra modului în care a gestionat acel moment crucial.

În seara zilei de 6 decembrie 2009, exit-poll-urile publicate la ora 21:00 indicau că Mircea Geoană era câștigător al alegerilor. Totuși, conform rezultatelor oficiale de luni, 7 decembrie, publicate de Biroul Electoral Central, Traian Băsescu a obținut 50,34% din voturile valabil exprimate. Aceste rezultate au fost considerate provizorii până la validarea finală de către Curtea Constituțională, care a cerut o renumărare a voturilor anulate. Renumărarea nu a dus la o schimbare semnificativă a rezultatelor.

În străinătate, un număr record de 147.754 de cetățeni români au votat, cu cei mai mulți având domiciliul în Italia – peste 40.000. Acesta a fost cel mai mare număr de votanți în străinătate înregistrat până atunci.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews