Franța a adoptat o doctrină joi, prin care poate acorda statutul de refugiat militarilor ruși care refuză să se angajeze în conflictul din Ucraina. Cu toate acestea, o cerere din partea unui cetățean rus a fost respinsă, întrucât elementele prezentate au fost considerate insuficiente.

Potrivit unui comunicat al Curții Naționale franceze a Dreptului de Azil (CNDA), „rușii care fug de mobilizarea în războiul din Ucraina și cei mobilizați care au dezertat pot obține statutul de refugiat”, deoarece un cetățean rus chemat să se mobilizeze este susceptibil să comită crime de război, fie direct, fie indirect.

Această doctrină reprezintă prima de acest fel în Franța referitoare la dezertorii din armata rusă și are la bază o directivă europeană din 13 decembrie 2011, precum și o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din 26 februarie 2016.

Cu toate acestea, Curtea a respins cererea de azil a unui rus care susținea că ar fi un dezertor, deoarece „declarațiile și documentele prezentate nu au permis stabilirea faptului că reclamantul a fost mobilizat în contextul războiului Rusiei în Ucraina”.

Cererea a fost depusă de un rus în vârstă de 28 de ani, care a părăsit Rusia în aprilie 2019, din cauza actelor violente și repetate ale tatălui său. Ulterior, acesta a primit două convocări în cadrul mobilizării parțiale declanșate de Vladimir Putin la 21 septembrie 2022, în contextul războiului din Ucraina.

Un colegiu format din nouă judecători a analizat cererea acestui cetățean rus la sfârșitul lunii iunie, după ce Oficiul Francez al Protecției Refugiaților și Apatrizilor (OFPRA) a respins-o inițial, exprimând îndoieli cu privire la veridicitatea versiunii prezentate.

CNDA a identificat mai multe anomalii în documentele prezentate și a constatat că reclamantul a fost scutit de serviciul militar în 2013 și a fugit din țară în 2019 invocând temeri legate de familie și religie.

Vicepreședinta CNDA, Christine Massé-Degois, a declarat că pentru a primi protecție sub statutul de refugiat, este necesar să se prezinte elemente precise, cum ar fi documente sau declarații detaliate și personalizate, care să justifice mobilizarea persoanei. Avocatul Sylvain Saligari a exprimat regretul că o persoană care fuge din țara sa nu are neapărat asupra sa convocarea sau livretul militar, spre deosebire de o persoană mobilizată.

Avocatul a anunțat că intenționează să facă un recurs la Consiliul de Stat în acest caz.

Sursă: news.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *