Înainte de a ocupa funcția de președinte al României timp de 3 mandate, Ion Iliescu a fost un lider de seamă în cadrul Partidului Comunist din România și avea legături strânse cu Nicolae Ceaușescu.

Cineclic, un proiect care prezintă imagini rare din perioada comunistă, a publicat imagini din 1957 cu ”tovarășul” Ion Iliescu.

„Tovarășul Ion Iliescu a prezentat raportul Comitetului de Organizare a Asociațiilor Studențești din Republica Populară România”, arată crainicul comunist.

Activitatea lui Ion Iliescu în PCR

Potrivit sursei Wikipedia, Ion Iliescu s-a alăturat Uniunii Tineretului Comunist în 1944, iar în 1953 a devenit membru al Partidului Comunist Român, progresând în cadrul acestuia și ajungând secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist în 1956, precum și membru al Comitetului Central al PCR.

La 19 august 1956 a fost ales președinte al Comitetului de organizare a Asociațiilor Studențești, apoi al Consiliului (martie 1957). Ulterior a devenit șef de secție la CC al PCR (1965), prim-secretar al CC al UTC.

La un moment dat a ocupat funcția de șef al Departamentului de propagandă al Comitetului Central al PCR.[9] A servit mai târziu ca ministru pentru problemele legate de tineret între 1967 și 1971.

Cu toate acestea, în 1971, Ceaușescu, care se simțea amenințat de Iliescu (văzut de mulți ca moștenitorul lui Ceaușescu), l-a marginalizat pe acesta și l-a îndepărtat din funcțiile politice majore, fiindu-i atribuită funcția de vice-președinte al Consiliului Județean Timiș între 1971 și 1974, apoi cea de președinte al Consiliului Județean Iași (1974-1979). În 1979 a fost numit Președinte al Consiliului Național al Apelor, înlocuindu-l pe Florin Iorgulescu. Ion Iliescu este eliberat din funcția de membru al CC al PCR la 22 noiembrie 1984 și eliberat din funcția de Președinte al Consiliului Național al Apelor, fiind numit director al Editurii Tehnice, funcție pe care a ocupat-o până în decembrie 1989.

VIDEO găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *