logo
RNTV Live

Fotografii de la Auschwitz, expuse la Oradea

6D792319-86A3-44BA-92ED-0EF625E05769
Tudor Teodora

50 de fotografii alb-negru realizate în lagărele de exterminare de la Auschwitz urmează să fie expuse într-o expoziție de pictură, grafică și fotografie de la Oradea.

Fotografiile prezintă locul morții a peste 6 milioane de evrei de toate vârstele.

Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor, împreună cu Muzeul Județean de Artă “Centrul Artistic Baia Mare”, sprijinit de Consiliul Județean Maramureș și Asociația Maramureș Heritage, organizează o expoziție temporară pentru a comemora evenimentele tragice, începând de vineri, ora 11.00, la Sinagoga Aachvas Rein.

Expoziție cuprinde 28 de lucrări de artă plastică realizate de pictori evrei, activi în diferite perioade ale istoriei și 25 de fotografii din colecția Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, Statele Unite.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 27 ianuarie- 31 mai 2023. Evenimentele vor cuprinde și expoziții personale a mai multor artiști de origine evreiască.

Anual, pe 27 ianuarie, sunt comemorate victimele Holocaustului întrucât marchează exterminarea celui mai mare lagăr nazist. Este o zi universală de comemorare, fiind stabilită în 2005 de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite.

Cuvântul “Holocaust”, provenit din limba greacă, înseamnă “ardere de tot” și denumește un vechi ritual iudaic de sacrificiu prin ardere a animalelor și plantelor pe altar.

Acest termen a fost utilizat pentru a descrie catastrofa de cele mai mari proporții trăită de aproape trei generații, ce continuă să rămână cea mai mare tragedie din secolul XIX.

Ziua Internațională a Holocaustului oferă prilejul aducerii omagiilor, aprinderii lumânărilor și efectuarea marșurilor durerii în memoria victimelor. Acest eveniment ține vie amintirea victimelor genocidului.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Mai multe informații găsiți aici: Fotografii făcute în lagărele de exterminare de la Auschwitz, Birkenau și Mathausen, expuse la Oradea

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor