Cei care au prins anii 70 – 80, cu siguranță își amintesc că locuințele românilor păreau trase la indigo în interior.

În epoca ceaușistă, ca să fii ”la modă”, nu trebuiau să-ți lipsească din casă bibelourile așezate într-o vitrină, printre diplome și sticle goale de parfum, mileurile, florile de plastic de pe masă sau carpeta ”Răpirea din Serai”, pe perete.

Destul de rar, în casele bătrânilor, încă mai găsești elemente kitsch care ilustrează acea epocă. Poate cel mai celebru kitsch comunist, nelipsit din fiecare casă, era peștele de cristal de pe televizor.

Cristian Lică, un român cu inițiativă, a investit 15.000 de euro pentru a deschide singurul Muzeu al kitsch-ului din România, și cel de-al patrulea din lume. Noul muzeu de tip boutique se află în București, la al doilea etaj al imobilului din Strada Covaci nr. 6.

Peste 200 de exponate a reușit Cristian Lică să adune în ultimii ani. Obiectele kitschoase provin din colecția proprie sau au fost procurate din târguri, consignații sau de la alți colecționari.

Când intri în muzeu, ai senzația că pășești într-un apartament comunist. Nu lipsesc nici rufele întinse pe sârmă, nici platourile cu fructe de plastic și nici păpușile, care erau așezate pe canapele, la loc de cinste.

Expoziția de kitsch-uri este structurată pe șapte categorii: Dracula, religie, comunism, design interior, gypsy, modern și make your own kitsch.

Prețul unui bilet de intrare în muzeu este de 30 de lei. „Pentru cetățenii români aplicăm o reducere de o treime din solidaritate cu faptul că ei sunt expuși la kitsch-ul din jurul lor în fiecare zi. Contravaloarea biletului de intrare se situează în zona inferioară a marjelor de preț practicate de muzeele boutique din lumea largă”, a declarat Cristian Lică.

Citește mai mult pe: https://www.dcnews.ro/s-a-deschis-muzeul-kitsch-ului-din-bucure-ti_542123.html

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *