logo
RNTV Live

FOTO: La Mănăstirea Jercălăi din Urlați se produce „cel mai curat vin liturgic”

campanie-de-prezentare-a-vinurilor-produse-la-manastirea-prahoveana-jercalai-265787
Ștefan Petre

Pe durata verii acestui an, Sectorul agricol, viticol și silvic al Arhiepiscopiei Bucureștilor a desfășurat întâlniri cu reprezentanții unităților bisericești din aria eparhiei, având ca scop prezentarea activității acestui sector, precum și a varietăților de vinuri produse de Cooperativa agricolă „Via Domnului” în cadrul Secției de vinificație de la Mănăstirea „Sfânta Maria” din Urlați, județul Prahova.

Cea mai recentă întâlnire de acest fel a fost organizată joi, 24 august. Au fost invitați să participe reprezentanți ai mănăstirilor și schiturilor din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Întâlnirea a început cu un cuvânt de bun venit rostit de părintele protosinghel Petru Ungureanu, consilier eparhial în cadrul Sectorului agricol, viticol și silvic, precum și stareț al Mănăstirii „Sfânta Maria” din Urlați, localitatea prahoveană Jercălăi. Acesta a prezentat atât activitatea sectorului din cadrul Administrației eparhiale, cât și activitatea Cooperativei agricole „Via Domnului”, evidențiind modul în care fluxul de producție a evoluat de la înființarea sa în anul 2009.

Începând din 2009 am crescut treptat, ajungând în ziua de astăzi să putem trece la pasul următor. În principiu am investit în vie, punând în valoare patrimoniul viticol, am investit în tehnologie, păstrând integral tradiţia părinţilor de altădată şi a oamenilor care au ştiut să facă vinuri de calitate şi, cel mai important lucru, am investit în oameni. În acest sens, de la începutul anului, avem în echipa noastră unul dintre cei mai buni specialişti din ţara noastră în ceea ce priveşte fabricarea de vinuri sănătoase naturale. Acesta este inginerul Claudiu Porumb.

părintele protosinghel Petru Ungureanu

În continuare, enologul Claudiu Porumb a prezentat întregul proces de producție al vinurilor, începând de la culesul manual al strugurilor, etapa de recepție cantitativă și calitativă, urmată de procesul de vinificare primară, condiționarea ulterioară a vinurilor și pregătirea pentru îmbuteliere. Acesta a detaliat fiecare etapă, inclusiv așezarea vinurilor în sticle și aplicarea etichetelor pentru fiecare sortiment în parte.

În partea a doua a întâlnirii, participanții au avut ocazia să viziteze vechea biserică de lemn a mănăstirii și un beci restaurat situat în subsolul Casei Arhierești din curtea mănăstirii. Acolo au putut degusta două tipuri unice de vin din gama „Ierbar”: vinul de pelin alb și cel de pelin roz. Degustarea a continuat și cu alte soiuri de vin.

În încheiere, inginerul Claudiu Porumb, enologul Cooperativei agricole „Via Domnului”, a subliniat importanța acestei campanii la nivelul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În cadrul Cooperativei agricole «Via Domnului» am încercat ca, pe lângă ceea ce se făcea de mai bine de 10 ani, anume producerea de vin liturgic, să facem şi alte vinuri sub denumirea de «Via Domnului», iar aceste vinuri trebuie promovate în reţeaua bisericească. (…) Nu am aşteptat momentul să terminăm proiectele apoi să ne facem cunoscuţi, ci am dorit să facem acest lucru cât mai repede, pentru a arăta preoţilor că lucrăm la ceva important, pentru ca informaţia culeasă în cadrul acestor întâlniri să fie diseminată mai departe. Vinul bun ia naştere într-o vie bună, dar se desăvârşeşte în cramă, ţinând pasul cu tehnologia şi respectând consumatorul. De aceea, am încercat să explic fiecărui grup faptul că producem cel mai curat vin liturgic.

ing. Claudiu Porumb

Sursă: Ziarul Lumina

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor