Magistrații Sectiei Penale a Tribunalului Prahova au decis să amane pentru joi, 18 ianuarie, judecata în dosarul ce implică redeschiderea urmăririi penale solicitată de DNA pentru fostul șef adjunct al ISU Prahova, Elisei Tiberiu Dumitru. Acesta este acuzat că ar fi permis funcționarea complexului turistic Ferma Dacilor de la Tohani fără aviz de securitate la incendiu, iar incendiul ulterior a dus la pierderea a 8 vieți umane.

Dosarul, clasat în martie 2023, a fost redeschis în urma tragediei, iar DNA a solicitat instanței reconsiderarea urmăririi penale. În același dosar, este vizată și o fostă angajată a Inspecției de Prevenire, Cristina Chelba, care, deși nu mai lucrează în ISU Prahova, rămâne în sistemul de urgență.

Primul termen, stabilit pentru 11 ianuarie, a fost amânat după ce avocatul lui Elisei Tiberiu Dumitru a solicitat timp suplimentar pentru pregătirea pledoariei.

În contextul tragediei, secretarul de stat Raed Arafat a dezvăluit că centrala de alarmare în caz de incendiu de la Ferma Dacilor nu era funcțională în ziua dezastrului, iar amplasamentul ar fi trebuit închis încă din 2019, conform ultimului control efectuat de ISU Prahova.

Fostul prim-adjunct al ISU Prahova, Elisei Tiberiu Dumitru, pensionat în 2021, este acuzat și de comportament abuziv, presiuni asupra inspectorilor și modificări neautorizate ale planurilor de control. Acesta a făcut parte din echipa care a efectuat ultimul control la Ferma Dacilor în vara lui 2019, stabilind sancțiuni minime în ciuda lipsei autorizațiilor. Benone Duduc, adjunctul șefului IGSU, a declarat că Dumitru a avut un rol semnificativ în această situație.

Vom reveni

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *