logo
RNTV Live

Focarul de gripă aviară din Tomşani, confirmat

Mihai Constantinescu

Focarul de gripă aviară din Tomşani, sat Loloiasca, a fost confirmat de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animala Bucureşti  – Laborator Naţional de Referinţă pentru gripa aviară, tulpina H5N8.

DSVSA Prahova ca Unitate Operaţională Locală a luat mai multe măsuri de urgenţă. Ieri au fost ucise toate păsările din focarul de influenţă aviară, respectiv 15 păsări domestice (1 găini, 12 raţe, 2 gâşte) şi 20 păsări sălbatice (vânat) de crescătorie, acestea fiind dirijate către o unitate de incinerare autorizată sanitar veterinar. De asemenea, s-a stabilit o zonă de protecţie de 3 km în jurul focarului (localităţile: Tomşani, Loloiasca, Satucu, Ulmi) , inclusă în zona de supraveghere de 10 km. Tot în planul de măsuri este prevăzut şi să fie efectuate inspecţii în exploataţiile cu păsări din zona de protectie şi zona de supraveghere. Toate păsările din localitate se vor ţine închise în adăposturi, pentru a limita contactul cu alte păsări domestice sau sălbatice. Toate cazurile de îmbolnăvire şi mortalităţile înregistrate la păsările din orice specie, din curţile proprii, vor fi anunţate, in regim de urgenţă, medicului veterinar de liberă practică împuternicit din localităţile cuprinse în zona de protecţie şi supraveghere. Toate cadavrele de păsări, descoperite în locuri publice, se vor anunţa, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit. Se interzice organizarea pe teritoriul localitaţilor din zonele de protectie si supraveghere de târguri sau expoziţii de păsări şi animale, până la clarificarea situaţiei epidemiologice. Au fost notificate toate exploataţiile comerciale de păsări din judeţul Prahova, în vederea înăspririi măsurilor de biosecuritate, efectuarea zilnică a examenului clinic al efectivelor din exploataţii, precum şi raportarea zilnică a pierderilor prin mortalitate.  O altă măsură a fost cea de notificare a  DSVSA-urile judeţelor limitrofe, respectiv: Braşov, Dâmboviţa, Buzău, Ialomiţa, Ilfov.

foto cu caracter ilustrativ

COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor