Filmul intitulat „Libertate”, regizat de Tudor Giurgiu și inclus în Competiția Oficială a Festivalului de Film de la Sarajevo din 2023, a fost distins cu prestigiosul Premiu CICAE – acordat de „Confederation Internationale des Cinemas d’Art et d’Essai” (Confederația Internațională a Cinematografelor de Artă), potrivit unei declarații publicate vineri de către regizorul însuși pe pagina sa de Facebook.
Tudor Giurgiu a transmis pe rețeaua de socializare: „Suntem onorați să primim primul premiu internațional pentru @libertate.filmul de la CICAE – Arthouse Cinema Confederația Internațională a Cinematografelor de Artă. Filmul nostru va beneficia de susținerea CICAE în ceea ce privește distribuția, promovarea și implicarea publicului într-o rețea de 3.000 de cinematografe!”
Scris în colaborare cu Cecilia Ștefănescu (care au mai lucrat împreună la filmul de debut al regizorului, „Legături bolnăvicioase”), scenariul filmului „Libertate” se bazează pe evenimente reale petrecute la Sibiu în decembrie 1989.
Tudor Giurgiu a dezvăluit că inițiativa de a aborda un episod din multele evenimente ale acelor vremuri a aparținut producătoarei filmului, Oana Giurgiu. Aceasta a realizat că acel moment specific poate servi ca „subiect și unghi propice pentru a discuta despre revoluție”.
Scenariul filmează un moment tensionat și tragic dintre multele aspecte ale Revoluției din decembrie. În mijlocul haosului și al paniciei generate de protestele maselor împotriva autorităților, o unitate de miliție devine subiectul unui atac violent care escaladează într-o confruntare sângeroasă între soldați, milițieni, securiști și civili. În timpul încercării lor de a se sustrage asaltului, un căpitan de miliție este capturat și acuzat că este terorist.
Printre actorii principali se numără Alex Calangiu, Cătălin Herlo, Ionuț Caras și Iulian Postelnicu.
Deși se bazează pe evenimente reale, povestea prezentată în film adaugă straturi ficționale semnificative. „Libertatea” aduce în prim-plan atmosfera tensionată a acelor zile care au schimbat cursul vieții românilor, cu o preocupare specială pentru reprezentarea contextului psihologic, social și istoric distinct din perioada Revoluției, când acțiunile oamenilor erau motivate de resentimente, confuzie și frică.
Filmul va fi disponibil în cinematografele din întreaga țară începând cu data de 6 octombrie.
Regizorul Tudor Giurgiu a subliniat: „Acesta este proiectul cel mai complex la care am lucrat și este filmul cel mai drag mie dintre toate cele pe care le-am realizat. Sper că veți veni la proiecții și că veți împărtăși bucuria alături de noi, membrii numeroși ai echipei filmului. Abia așteptăm să discutăm despre evenimentele din 1989 din Sibiu și nu numai”. Aceasta a fost declarația postată de regizorul Tudor Giurgiu pe contul său de Facebook.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.