Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, duminică, 3 decembrie, unul dintre cele mai apreciate documentare ale anului, proaspăt lansat în cinematografe, intitulat „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”, va fi disponibil și pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

Proiecțiile simultane ale documentarului vor avea loc în cinci orașe din România, fiind accesibile publicului larg în următoarele locații și ore:

  • La ora 15:00, în Cluj-Napoca (Cinema Victoria) și Iași (Cinema Ateneu).
  • La ora 16:30, în Sfântu Gheorghe (Cinema Arta by Cityplex) și București (Cinema Elvire Popesco).
  • La ora 18:00, în Timișoara (Cinema Victoria).

Prin intermediul unei tehnologii inovatoare, persoanele nevăzătoare vor avea posibilitatea de a experimenta în mod captivant documentarul în sala de cinema, conectându-se într-un mod unic cu ceilalți spectatori. Această inițiativă inovatoare face parte din proiectul Cinema Together, care s-a dezvoltat din dorința de a oferi persoanelor cu dizabilități vizuale un sentiment de apartenență și acces egal la experiența cinematografică în sala de cinema.

Evenimentul va include proiecții simultane în cinci orașe din România, la orele specificate anterior, și va aduce o dimensiune aparte experienței cinematografice pentru publicul cu deficiențe de vedere.

De asemenea, pentru a asigura o experiență lingvistică cuprinzătoare, filmul va fi proiectat cu subtitrare în limba maghiară în Cluj-Napoca și Sfântu Gheorghe, oferind astfel și persoanelor care doresc să experimenteze documentarul la nivel lingvistic oportunitatea de a se bucura de acest eveniment cinematografic.

Cum se vizionează filmul

Pentru a viziona documentarul, fiecare persoană cu deficiențe de vedere trebuie să dispună de propriul smartphone și căști personale și să instaleze în prealabil aplicația Movie Reading disponibilă atât în App Store, cât și pe Google Play. Procedura de acces este următoarea:

  1. Descarcarea și Instalarea Aplicației:
  • Utilizatorii trebuie să descarce și să instaleze aplicația Movie Reading pe dispozitivul lor mobil.

2. Configurarea Aplicației:

  • În meniul aplicației, spectatorii vor alege inițial țara (România).
  • Apoi, vor selecta filmul dorit („De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”), care va fi disponibil în secțiunea „filmele mele” a aplicației.

3. Accesibilitatea Filmului:

  • Fundația Cartea Călătoare oferă facilitarea accesului la film pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

Nora e un om care te învață să iubești viața. Deși e o scriitoare fascinantă, nu trebuie să-i fi citit poezia sau proza pentru a înțelege că ai în față un superpersonaj. Are o lumină interioară care te atrage chiar dacă nu știi cine e”, spune regizoarea Carla-Maria Teaha pentru Films in Frame.

Documentarul este distribuit în România de Bad Unicorn. Proiectul Cinema Together (2023-2024) este primul proiect câștigător în rețeaua cinematografelor de artă Europa Cinemas cu parteneri doar din România. 

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *