logo
RNTV Live

Festivalul de Teatru „Babel”: actorii Teatrului Academic Regional Donetsk, așteptați la eveniment

barbarosa
Andrei-Vlăduț Gușter

În perioada 3-11 iunie, la Târgovişte, va avea loc festivalul Babel, unde și-au anunțat participarea actorii Teatrului Academic Regional Donetsk din Mariupol.

Sursă foto: AGERPRES

Teatrul Tony Bulandra, organizator al festivalului: „Au fost invitate trupe de artişti de pe continentul european, din ţări precum Franţa, Italia, Belgia, Polonia, Grecia, Bulgaria, Republica Moldova, dar şi de pe alte continente, din ţări ca Japonia, Argentina, India, Coreea de Sud, Irak, China, sau Kazahstan, unii revin în festival.

Alţii sunt la Târgovişte pentru prima dată. Se vor afla aici, alături de artişti vizuali, cineaşti, dansatori şi muzicieni binecunoscuţi. Invitaţi speciali sunt actorii Teatrului Academic Regional Donetsk din Mariupol, bombardat de invadatorii ruşi, în martie 2022. La patru luni de la tragedie, actori ai teatrului distrus au creat la Ujgorod, unde s-au refugiat, spectacolul Strigătul Naţiunii.”

Anul acesta, festivalul este la cea de-a XI-a ediţie şi are ca temă „forme”.

„În deschiderea festivalului va fi prezentată prima co-producţie româno-coreeană din România, Argonautas de Darko Lukić, în regia lui Mc Ranin (Teatrul Tony Bulandra şi Asociaţia Teatrală din Coreea de Sud) Îndeplinindu-şi scopul de a avea şi un caracter multidisciplinar şi educativ, programul festivalului include seria întâlnirilor Babel, la care publicul poate primi răspunsuri la întrebările iscate de spectacolele invitate, dar şi workshopuri, lansări de carte şi proiecţii de film.

Ediţia a XI-a a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Babel ţinteşte să confirme încă o dată adevărul fundamental care a prezidat la naşterea lui: într-o lume măcinată de divergenţe, e nevoie de artă pentru a naşte unitatea spirituală a umanităţii”, se mai arată în comunicatul organizatorilor.

Mihai Constantin, directorul Teatrului Tony Bulandra Târgovişte, transmite că Festivalul Babel s-a născut din dorinţa de a reda oraşului aura culturală pe care a avut-o timp de mai bine de 300 de ani, în care a fost capitala Ţării Româneşti.

Mihai Constantin: „Denumirea ce i-a fost dată festivalului are mai multe accepţiuni. Turnul Babel îşi menţine, din punct de vedere religios, o conotaţie negativă şi anume răzvrătirea omului în faţa puterii divine, orgoliul pe care îl manifestă făptura faţă de Creatorul său. Cum arta este însă o reflexie a ideilor pure, ea le oglindeşte, de cele mai multe ori, cu semn schimbat: fie le purifică, fie scoate la iveală adevăraţii germeni pe care acestea îi conţin.

Indiferent de caz, arta înseamnă metamorfoză. Astfel, mitul biblic al turnului Babel capătă înţelesul dorinţei omului de a cunoaşte Absolutul, de a atinge perfecţiunea din care el însuşi este parte. Totodată, Babel este momentul zero al diversităţii.”

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor