logo
RNTV Live

Exerciţiu de alarmare al ISU: Se rupe barajul de la Măneciu

fen meteo
rnews

În prima jumătate a lunii martie a.c., teritoriul Judeţului Prahova a fost tranzitat de un front atmosferic caracterizat prin temperaturi pozitive, peste limitele normale ale perioadei precum şi de un val de precipitaţii, în nord-estul judeţului înregistrându-se ploi cu caracter de averse, de peste 25 l/mp, fapt ce a condus la topirea bruscă a zăpezii, creşterea debitelor râurilor şi pâraielor din amonte de baraj, precum şi atingerea unor valori maxime ale nivelului normal de retenţie al barajului. În scopul atenuării undelor de viitură şi pentru a evita atingerea unor valori limită de comportare a construcţiei, personalul barajului, pune în aplicare procedurile specifice de golire controlată a acestuia.pE

 

Pe 23.03., în jurul orei 10.00, personalul de serviciu al construcţiei hidrotehnice observă o breşă în baraj de aproximativ patru metri, care se măreşte la fiecare minut cu aproximativ 2 metri, producând astfel o undă de viitură al cărui debit este în continuă creştere. În aceste condiţii se aproximează că în 20 de minute, breşa se va dezvolta pe o lăţime de 20 – 40 m, iar unda de viitură va ajunge în oraşul Vălenii de Munte în aproximativ 30 minute.

Conform prevederilor procedurilor specifice de raportare şi avertizare/alarmare, personalul construcţiei hidrotehnice anunţă telefonic dispeceratul S.G.A., prin staţie dispeceratul ISU, acţionează sirenele electronice din aval de baraj şi pune în aplicare lanţul de alarmare a C.L.S.U.

La ora 10.30, Dispeceratul ISUJ este anunţat prin sistemul pentru apeluri unice de urgenţă 112, că în zona localităţii Vălenii de Munte aproximativ 96 de gospodării au fost afectate de unda de viitură, şase persoane fiind date dispărute, restul cetăţenilor fiind evacuaţi de către CLSU.
bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor