logo
RNTV Live

Fenomen rar anul viitor de Paștele ortodox și catolic

sursă foto Realitate.net
Erika Stoica

Paștele Ortodox din 2025 va fi sărbătorit pe 20 aprilie, marcând învierea Domnului Iisus Hristos și fiind una dintre cele mai importante sărbători creștine. Această dată este calculată conform deciziilor primului Sinod Ecumenic, desfășurat în anul 325 la Niceea.

Sărbătoarea de Paște este momentul în care creștinii sărbătoresc „învinsul morții, prăbușirea iadului și începutul unei vieți veșnice, lăudându-l pe Mântuitorul, pe Cel binecuvântat și preamărit, Dumnezeul părinților noștri”. În acest an, Paștele Catolic și cel Ortodox vor coincide, ceea ce este o raritate.

Există diferențe semnificative în determinarea datei Paștelui între practica ortodoxă și cea catolică. Calendarul ortodox se bazează pe calendarul iulian, în timp ce cel catolic folosește calendarul gregorian.

Tradițional, în ortodoxie, data Paștelui este stabilită în funcție de prima Lună Plină care urmează echinocțiului de primăvară și este sărbătorită în prima duminică următoare acestei luni. Divergențele între cele două calendare și metodele de calcul duc adesea la situații în care Paștele ortodox și cel catolic nu coincid. Acestea pot fi separate de o săptămână sau chiar mai mult. Cu toate acestea, în anul 2025, Paștele Catolic va fi sărbătorit în aceeași zi cu cel Ortodox, pe 20 aprilie.

Este demn de menționat că această sincronizare are loc, în medie, o dată la fiecare 4-11 ani. Astfel, anii 2025 și 2028 vor fi printre acele rare ocazii când cele două mari tradiții creștine își vor celebra sărbătoarea în aceeași zi.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor