logo
RNTV Live

Faraonii şi Buşteanul magic din Ploieşti merg să cucerească Clujul. Povestea trăsnită a unor vehicule artizanale si a constructorilor lor

10614200_10152836482810452_5947784416159036277_n
Raluca Eparu

Mai mulţi ploieşteni vor participa pe 3 septembrie la Red Bull Soapbox Race la Cluj Napoca, un eveniment care îmbină distracţia, adrenalina, ingineria şi nebunia, un fel de bal mascat al curselor auto, asta dacă un vehicul ce poate seamăna cu un cazan pus la fiert pe trei roţi sau cu un fier de călcat, se poate numi autoturism. În fapt, şoferi amatori, înebuniţi după mecanică şi inginerie, urcă la volanul acestor “chestii” artizanale, făcute de cele mai multe ori din fiare vechi. Ştefan State, unul dintre cei înscrişi în concurs, are 33 de ani şi este topograf. Acesta ne-a povestit că acum doi ani a câştigat alături de prietenii săi marele premiu al acestui concurs. “Am făcut un aparat din fiare vechi care ne-a costat doar 200 de lei. Noi mergem pe inedit, pe spectacol, nu pe viteză şi nici nu merită să dai mai mult pentru asta. Ne-am numit atunci “Canibalii vegetarieni” şi am făcut spectacol. Acum ne vom numi “Ionel şi defectul de piramidă”. Ionel e unul dintre colegi, aşa îl alintăm noi şi defectul de piramidă…construim o piramidă mai ciudată de pe care vom da drumul unei mumii…Ne vom costuma în faraoni şi în mumii. Piramida e un vehicul pe 3 roţi, înaltă de 1,80 cm, făcut din materiale uşoare. Trebuie să fie sigur că altfel nu eşti lăsat să intri în concurs pentru că nu treci de inspecţia tehnică a celor de la Red Bul”, îmi explică Ştefan. De ce face asta? “De distracţie, în primul rând. Să ieşim un pic din cotidian. Este periculos, e adevărat, anul trecut o fată din Ploieşti s-a rănit destul de urât”, spune tânărul.

Lucian Stepanov participă cu soţia şi alţi doi prieteni la concurs. Echipa se numeşte “Buşteanul magic” şi acum se construieşte vehiculul.

 

“Va fi o tricicletă îmbărcată într-un buştean, iar eu şi soţia mea vom fi Tarzan şi Jane. Acum ne facem si costumele. Vom putea fi admiraţi la standuri, dar şi în cadrul paradei unde ne vom prezenta într-o scenetă la care lucrăm acum. E destul de târziu, dar abia ne-am căsătorit şi am fost ocupaţi cu nunta. Sperăm să terminăm până la concurs”, povesteşte şi Lucian, un tânăr de 32 de ani de meserie inginer în petrochimie. Acesta a mai participat la evenimentele organizate de Red Bul şi chiar s-a aruncat în râul Dâmboviţa cu o astfel de maşinărie făcută de el. În cadrul concursului, juriul ţine cont de timpul în care parcurgi o anumită distanţă, de impresia artistică, dar şi de spectacol. Totul este de fapt o mare nebunie, făcută de oameni care vor să se simtă măcar atunci invincibili.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor