logo
RNTV Live

Expoziție specială la Peleș

regina elisabeta 2
rnews

Anul acesta s-au împlinit o sută de ani de la trecerea în neființă a reginei Elisabeta a României. Muzeul Național Peleș o omagiază acum prin organizarea unei expoziții speciale. O expoziție care își propune să prezinte iubitorilor de frumos un portret aparte al suveranei-poete Carmen Sylva prin etalarea unor valoroase piese de patrimoniu din colecțiile Muzeului Național Peleș.

Unele dintre exponate sunt creații personale ale reginei Elisabeta și constuie o mărturie asupra talentului artistc al suveranei, evocat de mulți dintre contemporanii săi. La 20 aprilie 1878, cu ocazia zilei de naștere a principelui Carol, principesa Elisabeta îi oferea soțului său, drept cadou, un tablou reprezentând un buchet de frunze cu fragi și păpădie. O altă lucrare prezentă în expoziție – intulată Puiu – a fost pictată de regina Elisabeta în 1883 și reprezintă o tânără țărancă în peisaj montan, care întruchipează de fapt o alegorie a României. Un desen asemănător a fost publicat de Carmen Sylva în ediția princeps a volumului ,,Poveştile Peleşului”, apărut în limba germană la Leipzig, în 1883.

Expoziția va fi deschisă până în decembrie.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor