logo
RNTV Live

Explicații nefardate despre povara eșalonului trei

cristian anghelescu
Cristian Anghelescu

Explicații nefardate despre povara eșalonului trei

Simpla privire pe clasamentul eșalonului de elită al fotbalului județean arată o imagine frumoasă. Cel puțin așa afirmă spectatorii care mai vin la meciuri. CS Blejoi este în frunte, urmată de CS Păulești și Petrolistul Boldești, asta dacă ne raportăm doar la podium.

“Este anul Blejoiului”, clama un mucalit ieri, la Bănești, după victoria echipei lui Răzvan Vlad în dauna trupei din Cornu. Ar părea îndreptățită afirmația spectatorului, echipa de la marginea Ploieștiului fiind în plasa promovatelor de câțiva ani buni. Numai că, veți vedea, principalul personaj care drămuiește fondurile comunității, primarul Adrian Dumitru, are o optică ușor diferită.

Completând investigația, l-am abordat și pe primarul Păuleștiului, Tudor Sandu, dar și pe Daniel Richită, președintele Petrolistului.

De la toți am aflat exact ce nu doream să aflu: că niciuna dintre echipele la vârf nu-și dorește promovarea! Și, atențiune, vorbim despre echipe care au mirosit aerul tare al înălțimilor, Boldeștiul jucând până acum un an în eșalonul trei iar Păuleștiul fiind echipa promovată acolo dar retrasă în ultimul moment!

Blejoi, nr.1!

Primul intervievat a fost Adrian Dumitru, primarul Blejoiului. Iată ce a spus acesta:

“Suntem pe prima poziție a clasamentului, este o stare pe care vrem să o gestionăm cât mai bine. Am promis, alături de colegii din Consiliul Local, că în luna februarie vom da un răspuns cert vizând eventuala promovare. Până atunci, ne vom lămuri cam până unde ne putem întinde cu bugetul acordat echipei! Sunt diferențe enorme între Liga a IV-a și eșalonul superior! Nu vrem să ne aruncăm într-o luptă din care să pierdem cu toții!”

Păulești, nr. 2!

Am discutat și cu Tudor Sandu, edilul Păuleștiului. Iată punctul de vedere al acestuia:

“Încercați să vorbiți cu cei de la Blejoi! Ei sunt pe primul loc și cred că își și doresc să promoveze! De ce să le dăm peste mână? Iar Boldeștiul, vedeți și dumneavoastră, cu bani de la comunitate, de la Petrom, și tot nu au reușit să stea acolo! Divizia C este un tocător de bani, numai cine vrea să meargă mai sus poate reuși cu adevărat! Nu vedeți Petrolul? Are un obiectiv clar, vrea să depășească mocirla, a făcut rost de bani, continuă lupta, are de ce să tragă! Noi, ce să facem? Să ajungem acolo și să ne jucăm cu banii? Ca să fim la Liga a III-a trebuie să avem niște prerogative legislative, să fim lăsați să cheltuim cât ar trebui, să dăm salarii corecte! Cine îți vine să joace pentru 1000 de lei? Să renunțe la servici pentru acest amărât de fotbal? Mă uitam la boldeșteni când au jucat la Tulcea! Au plecat noaptea ca să ajungă la 9:30 să joace la 11:00! La ce fotbal să ne așteptăm de la jucătorii aceia? Calitate? Să fim serioși! La nivelul acela trebuie să nu ai servici, să faci două antrenamente pe zi, să ai salarii decente, să-ți stea mintea numai la fotbal! Pentru ce să mai vrem să ajungem acolo?” a explicat primarul de Păulești.

Boldești, nr. 3!

Ultimul cu care am purtat o discuție a fost Daniel Richită, președintele Boldeștinei. Iată și poziția acestuia:

“Din păcate, cu toată sinceritatea, vă pot declara că este exclus și să ne mai gândim la liga a III-a! Noi avem probleme și la acest moment, probleme legate de lot! Nu mai sunt copii, tineri, care să vrea să joace fotbal! Și, chiar dacă să zicem că mai ajunge câte unul, prima întrebare este legată de salariu, de prime, de bani în general! Aproape că nici nu ne spune pe ce post joacă! Trist este că și unii părinți, care ajung cu ei la discuții, încep conversația tot de la subiectul pecuniar! Este inimaginabil, să nu ajungi să-ți pui ghetele în picioare, în vestiar, să arăți ce știi, și să vorbești despre bani! Bani și iar bani! Subiect deloc delicat la noi, toate drepturile salariale discutate fiind la zi! Și, totuși, este foarte greu să-i mai capacitezi să joace! Le este gândul la străinătate, la muncă ușoară și salarii uriașe! Le-am spus că sunt himere, unii au plecat dar s-au întors într-o lună cu coada între picioare! Alții, că vor să se transfere acum, în plin tur de campionat, că au ei o ofertă tare! Le-am sus că nu se poate acum, că este posibil la iarnă, dar ei nu înțeleg! Zic că avem noi ceva cu ei! Și dumneavoastră mă întrebați despre promovare…” a conchis oficialul Petrolistului.

Realitatea este crudă…

Ați aflat concluziile celor trei susținători ai echipelor situate acum pe podium. Cel mai probabil ați și sesizat nuanțele ambigue, majoritatea clădite pe proiecte bugetare, pe lipsa jucătorilor sau frica de necunoscut. Un fiasco total, în opinia subsemnatului, în fapt acesta fiind rodul politicii dezastruoase pe care au avut-o mai marii fotbalului, an de an. De ani și ani! Fotbalul, la acest nivel, nu numai că nu a fost ajutat dar a mai fost și îngropat în desuetudine! Uzaj devoalat doar la un pahar de vorbă, eventual din patru în patru ani, exact când vine vorba despre alegeri. Și când, în spațiile luxoase ale unui hotel de top, la o măslină, o licoare, poate chiar și o bancnotă verzuie, reprezentanții cluburilor românești se prostituează și aleg trecutul! Ulterior, după ce se trezesc din reverie, declară că regretă și îi acuză pe cei care, deja, încep să-și facă mendrele… Târziu și trist!

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor